Hlavní obsah

Obama se pustil do levicového křídla strany kvůli policii

Novinky, Daniel Drake
Washington

Bývalý americký prezident Barack Obama odsoudil slogan „odeberte policii peníze”, který používají levicoví aktivisté v USA a někteří demokratičtí politici. Podle něj zbytečně odrazuje potenciální voliče, protože heslo interpretují jako požadavek na zrušení policie jako takové. Členové levicové křídla strany se ale ohradili, že návrh má za cíl snížit kriminalitu a zlepšit podmínky pro členy etnických menšin.

Foto: Johnny Louis, Reuters

Bývalý prezident Spojených států Barack Obama

Článek

Kontroverzní heslo „defund the police” (odeberte policii peníze) začalo zaznívat zejména po vraždě Afroameričana George Floyda a při souvisejících protestech.

Jde o myšlenku, že budou vládní finance odkloněny od policie a přesměrovány především k sociálním službám pracujícím ve prospěch menšinových skupin.

Anglické slovo „defund“ bylo dokonce tak populární a široce používané, že ho slovník Merriam-Webster zařadil do svého výběru roku 2020.

Podle zastánců návrhu by taková praktika omezila kriminalitu a především snížila počet zbytečně vyhrocených policejních zásahů. Podle propagátorů této změny zákona by odklonění financí od policie přispělo k destigmatizaci bezdomovců a lidí s duševními problémy.

Američané reformu policie evidentně podporují. Jen se jim prostě nelíbí způsob, jakým jim je navrhována.

Obama se proti aktivitám svých levicových kolegů vyslovil v podcastu Good Luck America. Podle bývalého prezidenta straně takovéto slogany uškodily a přetáhly demokratické voliče na stranu republikánů.

Rozdělená Amerika protestuje – proti volbám, proti Trumpovi, proti rasismu

Amerika

V situaci, kdy demokratičtí politici taková sdělení podporují, ztrácí podle Obamy velké množství voličů. „Pak není moc pravděpodobné, že dojde ke změnám, o které usilují,” myslí si.

Bývalý prezident naráží na to, že část lidí si myšlenku vyložila jako snahu o kompletní zrušení policejních složek. Dokonce si i vyzkoušeli, jaké by to mohlo být.

Policie přenechala „lidu“ část Seattlu

Amerika

Když v červnu vyhlásili protestující anarchisté v Seattlu autonomní zónu, rozhodli se vládnout na základě „konsenzuálního rozhodování” bez existence policie. Výsledek? Podle oficiální zprávy úřadu vzrostla ve městě kriminalita o 525 procent oproti stejnému měsíci předchozího roku. Přibylo případů napadení, znásilnění, užívání drog i činnosti gangů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Demonstranti v autonomní zóně Seattlu

Američané ale přitom reformu policie evidentně podporují. Průzkum agentur Reuters/Ipsos ukázal, že zatímco slogan o odebrání peněz má podporu jen 33 procent voličů, návrhy, které za heslem stojí, mají podporu 68 procent lidí. Příznivcům reformy se prostě nelíbí způsob, jakým jim je navrhována.

Není to slogan, kritizují Obamu

Vyjádření prezidenta Obamy vyvolalo negativní reakce mezi členy levicového křídla Demokratické strany. Vadí jim údajné zlehčování problematiky a označení „slogan”.

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení černocha, po kterém vypukly ve Filadelfii protesty

Amerika

„Se vší úctou, pane prezidente, pojďme si promluvit o lidech, které jsme ztratili. Ztratili jsme Michaela Browna juniora, ztratili jsme Breonnu Taylorovou. Ztrácíme naše blízké kvůli policejnímu násilí,” napsala poslankyně Cori Bushová s připomenutím dvou Američanů, kteří také zemřeli po zásahu policie.

Ke kritice Obamy se přidala i poslankyně Ilhan Omarová. „Není to slogan, ale požadavek na změnu zákona,” opřela se do někdejšího prezidenta.

Barack Obama, 44. americký prezident

Amerika

Řada amerických politologů upozorňuje, že výsledky letošních voleb naznačují, že by se měli demokraté držet centristických názorů a nepodléhat radikálnímu sentimentu, který představují progresivistky označované jako „The Squad” (Parta).

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Americké političky (zleva) Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasio-Cortezová a Ayanna Pressleyová reagují na to, že jim Trump vzkázal, aby se vrátily do zemí původu.

„Kdyby radši řekli: Hele, víte co? Pojďme reformovat policii tak, aby se s každým zacházelo spravedlivě. A nejen při policejní práci, ale i při vynášení rozsudků. Jak můžeme předejít tomu, aby mladí lidé páchali trestnou činnost?“ namítl Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám