Hlavní obsah

Na americkém ministerstvu spravedlnosti vyšetřují pokus zvrátit výsledek voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Generální inspektor amerického ministerstva spravedlnosti Michael Horowitz začal vyšetřovat, zda se někteří současní či minulí činitelé úřadu nezapojili do snahy zvrátit výsledek listopadových prezidentských voleb, uvedla agentura AP.

Foto: Erin Scott, Reuters

Generální inspektor amerického ministerstva spravedlnosti Michael Horowitz

Článek

Horowitz zdůraznil, že prověří veškerá obvinění, která se objeví. Z titulu své funkce však podle svých slov může vyšetřovat pouze jednání činitelů ministerstva spravedlnosti.

Vyšetřování začalo krátce poté, co list The New York Times (NYT) napsal, že exprezident Donald Trump plánoval s jedním z náměstků ministerstva odvolat úřadujícího ministra spravedlnosti a následně jménem úřadu zpochybnit výsledky voleb a nepravdivě prohlásit, že při nich došlo k podvodům.

Biden hned první den nařídil nosit roušky a zastavil stavbu Trumpovy zdi

Amerika

Trump svá tvrzení o údajných podvodech opakoval od chvíle, kdy byl za vítěze hlasování označen jeho demokratický soupeř Joe Biden. U soudů však neuspěla žádná z šedesátky žalob v tomto duchu. Volby označili za spravedlivé volební činitelé z jednotlivých států i někdejší ministr spravedlnosti a Trumpův blízký spojenec William Barr. Republikánský prezident nicméně do konce svého mandátu hledal způsob, jak si zajistit další čtyři roky v Bílém domě, a nikdy výslovně neuznal svou prohru.

Podle listu The New York Times náměstek ministerstva spravedlnosti Jeffrey Clark souhlasil s Trumpovými nepodloženými tvrzeními o volebních podvodech a sešel se s členem Kongresu Scotem Perrym. Probíral s ním plán zaslat jménem ministerstva dopis představitelům státu Georgia, v němž by je informovali o tom, že federální úřady prošetří tamní volební výsledky. Clarkův plán údajně selhal kvůli tomu, že další vedoucí pracovníci ministerstva pohrozili hromadnou rezignací, pokud by se náměstek stal úřadujícím ministrem spravedlnosti.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

Trump se ve snaze zvrátit výsledek voleb v Georgii sám angažoval, snažil se během hodinového telefonátu přesvědčit státního tajemníka Georgie, republikána Brada Raffenspergera, aby „našel 11 780 hlasů“, které mu chyběly k vítězství. Tajemník to odmítl.

Horowitzovo oznámení o zahájeném vyšetřování přišlo dva dny poté, co jej po článku listu The New York Times vyzval šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer k vyšetřování tohoto pokusu o vzpouru. Senátor označil za nehorázné, aby vysoký činitel Trumpova ministerstva spravedlnosti intrikoval ve snaze zvrátit vůli lidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám