Hlavní obsah

Do nejvyššího soudu v USA byla poprvé zvolena černoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát schválil do nejvyššího soudu Ketanji Brownovou Jacksonovou, informovala agentura AP. Je první černoškou, která kdy získala post u nejvyšší soudní instance USA. Kandidátku amerického prezidenta Joea Bidena podpořilo 53 senátorů, proti se vyslovilo 47.

Foto: Profimedia.cz

Ketanji Brownová bude první černoškou v Nejvyšším soudě Spojených států amerických

Článek

Jednapadesátiletou soudkyni federálního systému podpořilo všech padesát demokratů a tři členové Republikánské strany.

Svůj hlas jí daly senátorky Lisa Murkowská a Susan Collinsová a jejich spolustraník Mitt Romney.

Brownová Jacksonová bude 116. držitelkou jednoho z devíti křesel v nejvyšší soudní instanci v USA, první černoškou a zároveň teprve šestou ženou v této funkci.

Tento post v současné době zastávají tři ženy - Amy Coneyová Barrettová, Elena Kaganová a Sonia Sotomayorová. Poprvé v historii tak v nejvyšším soudu USA současně zasednou čtyři ženy.

Nejvyšší soud v USA zamítl povinné očkování pro zaměstnance větších firem

Amerika

Prvním černochem, který zastával post v nejvyšším soudu se stal v roce 1967 Thurgood Marshall nominovaný prezidentem Lyndonem Johnsonem.

Brownová Jacksonová do úřadu nastoupí, až půjde 83letý člen liberálního křídla soudu Stephen Breyer koncem června do penze.

Nová soudkyně nezmění ideologickou rovnováhu nejvyššího soudu, kde konzervativní členové převažují poměrem šest ku třem.

Liberální křídlo soudu by ale vzhledem k svému věku mohla osvěžit, funkci by mohla zastávat desítky let.

„Je to nádherný, radostný a inspirativní den - pro Senát, pro Nejvyšší soud a pro Spojené státy americké,” přivítal výsledek hlasování lídr demokratických senátorů Chuck Schumer.

Jacksonová Brownová sledovala průběh schvalování v Bílém domě s prezidentem Bidenem.

„Historický okamžik”

„Potvrzení soudkyně Jacksonové bylo pro náš národ historickým okamžikem. Udělali jsme další krok k tomu, aby náš nejvyšší soud odrážel rozmanitost Ameriky. Bude skvělou soudkyní a bylo mi ctí s ní sdílet tuto chvíli,” uvedl na Twitteru Biden.

Příspěvek doplnil společnou fotografií s Brownovou Jacksonovou.

Brownová Jacksonová se narodila v hlavním městě Washingtonu, ale vyrůstala v Miami. Práva vystudovala na Harvardu.

Soudkyní federálního systému je od roku 2013, přičemž loni v létě byla povýšena na místo členky federálního odvolacího soudu pro správní oblast hlavního města USA, který bývá označován za druhý nejvlivnější v celé zemi.

Soudkyně senátorům během několikadenního slyšení řekla, že bude uplatňovat zákon „bez strachu a laskavosti”, a ohradila se proti pokusům republikánů vykreslit ji jako příliš shovívavou ke zločincům, které odsoudila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám