Hlavní obsah

Nejvyšší soud v USA zamítl povinné očkování pro zaměstnance větších firem

– Washington

Nejvyšší soud ve Spojených státech zablokoval protiepidemické opatření administrativy prezidenta Joea Bidena, které požaduje, aby lidé pracující v amerických firmách s více než stovkou zaměstnanců byli očkovaní proti covidu-19,nebo se pravidelně testovali na koronavirus. Soud ale Bidenově administrativě umožnil prosazovat nařízení o povinné vakcinaci pro část zdravotníků, uvádí se v rozhodnutí.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Soud rozhodl poté, co si minulý pátek vyslechl argumenty v právním sporu o pravidla, jejichž cílem je zvýšit proočkovanost v USA a bezpečnost na pracovištích i ve zdravotnických zařízeních.

Soudci byli v obou opatřeních rozděleni. V případě nařízení ve velkých firmách rozhodli v poměru šest ku třem, přičemž většinu tvořilo šest konzervativních soudců. Tři liberální soudci se vyslovili proti zablokování nařízení. V případě zdravotníků soudci hlasovali v poměru pět ku čtyřem. K liberálním soudcům se přidal předseda nejvyššího soudu John Roberts a soudce Brett Kavanaugh.

Řecko začne od neděle udělovat pokuty za porušení očkovací povinnosti

Zahraniční

Podle Úřadu pro bezpečnost a zdraví na pracovišti (OSHA) se pravidlo regulující velké firmy týkalo více než 80 milionů pracovníků.

Federální odvolací soud v Cincinnati v prosinci nejprve zvrátil verdikt nižší instance a rozhodl, že vakcinační nařízení namířené proti firmám s více než stovkou zaměstnanců může vstoupit v platnost. Opatření oznámené na konci listopadu pak napadly u soudů státy vedené republikánskými politiky, konzervativní skupiny i některé podniky, uvedla agentura Reuters. Nejvyšší soud ve čtvrtek zablokoval rozhodnutí odvolacího soudu v Cincinnati ze 17. prosince, které umožnilo, aby vstoupilo v platnost.

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Koronavirus

Nejvyšší soud dnes ale schválil nařízení, které vyžaduje, aby byli očkováni všichni zaměstnanci zdravotnických zařízení, která dostávají peníze z vládních programů veřejného zdravotního pojištění. Opatření se týká zhruba deseti milionů zdravotníků z přibližně 76 000 zařízení.

Soudci zrušili rozhodnutí federálních soudců v Missouri a Louisianě, která blokovala tuto politiku ve 24 státech, a umožnili tak administrativě prosazovat ji téměř na celostátní úrovni. V Texasu bylo opatření zablokováno soudem nižší instance v samostatném sporu, který nebyl předmětem řízení před Nejvyšším soudem. Vybraní zdravotníci musejí být na základě pokynů očkováni do konce února.

Reklama

Výběr článků

Načítám