Hlavní obsah

Američtí Ukrajinci prvně volí demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako řada Američanů s východoevropskými kořeny, jejichž rodiny mají zkušenost s komunistickými režimy, je i Michael Dobronos celoživotní republikán. Letos bude tento právník ze státu Ohio, jehož rodiče přišli z Ukrajiny, se skřípěním zubů poprvé volit proti svému konzervativnímu přesvědčení demokraty.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidentu Bidenovi pomáhá s podporou demokratických kandidátů exšéf Bílého domu Barack Obama. Vypravil se i do Pensylvánie.

Článek

„Volil jsem Trumpa dvakrát, ale nemohu zkrátka uvěřit tomu, že republikánská strana opustila Ukrajinu v jejím boji za svobodu,“ vysvětlil stanici Deutsche Welle (DW), proč v letošních volbách, kdy Američané mimo jiné rozhodují o novém složení Kongresu, republikánský kandidát do Senátu JD Vance nedostane jeho hlas.

V osmdesátitisícovém městě Parma v Ohiu, tzv. pirohové kapse, kde je zhruba každý druhý ukrajinského původu, se podobně zachová více voličů. „Nikdy nevolili demokraty, ale teď vidí, že je to nutnost, protože v sázce je holé přežití Ukrajiny,“ dodala DW.

Volil jsem Trumpa dvakrát, ale nemohu zkrátka uvěřit tomu, že republikáni opustili Ukrajinu
Michael Dobronos, Američan s ukrajinskými kořeny

Republikáni nechtějí bianko šek Kyjevu

„Dost válečného štváčství, dost eskalace, soustřeďme se na naše vlastní občany, své vlastní problémy a ignorujme kandidáty, kteří chtějí, abychom vedli válku s Vladimirem Putinem, protože si pak připadají jako tvrďáci,“ nechal se v kampani slyšet Vance, který podle průzkumů svede těsný souboj s demokratickým soupeřem Timem Ryanem. Mezi favorizovanými republikány každopádně nejde o úplně ojedinělý hlas.

„Myslím, že lidé tu nebudou sedět uprostřed recese a psát přitom bianko šek Ukrajině,“ řekl webu Punchbowl News Kevin McCarthy, po předpokládaném vítězství republikánů horký favorit na nového šéfa Sněmovny reprezentantů.

Trump vykresluje demokraty jako ultralevičáky

Amerika

„Musíme jim dát, co potřebují. Když jim dáme, co potřebují, tak vyhrají,“ oznámil jen několik hodin po McCarthyho prohlášení vlivný republikánský kongresman Michael McCaul ze zahraničního výboru. A zmínil přitom možné dodání balistických střel třídy ATACMS, které mají delší dolet než střely, které dosud Washington poskytl. McCarthy později soukromě uklidňoval řadu republikánských činitelů s tím, že jeho slova byla vytržena z kontextu, informovala stanice CNN.

„Neříkal, že nebudeme utrácet peníze. Myslel tím, že prověříme, jak byl každý dolar utracen,“ vysvětloval pak McCarthyho slova jeden z republikánských činitelů.

Takovému požadavku se zřejmě není moc co divit, zvláště ve světle zpráv, které občas z Ukrajiny přicházejí. Počátkem měsíce například tamní kriminální ústředna oznámila, že bývalé vedení patentového úřadu zpronevěřilo 250 milionů hřiven (zhruba 170 milionů korun) určených na nákup neprůstřelných vest pro armádu.

Pokud by na výrazné seškrtání americké pomoci skutečně došlo, mohla by to být pro ukrajinské obránce katastrofa. USA jsou totiž jejich zdaleka největšími zbrojními dodavateli. Od února se Bidenova administrativa zavázala poskytnout vojenskou pomoc 17,5 miliardy dolarů, z toho 16,8 miliardy už dala a demokraté se aktuálně snaží protlačit další balík.

Nebezpečný trend. Roste počet republikánů, kteří už předem odmítají uznat výsledek voleb

Zahraniční

Bílý dům zatím tyto signály z republikánské strany veřejně nekomentoval, v zákulisí se však vedou jednání mezi oběma partajemi, a Bidenovi poradci mají za to, že republikáni pomoc Ukrajině okamžitě rozhodně nezastaví, ačkoliv možná budou méně štědří, podotkl web Politico. V Kyjevě jsou si prý tohoto rizika dobře vědomi, a lidé prezidenta Volodymyra Zelenského proto už nyní intenzivně vyjednávají i se zástupci amerických republikánů.

Navenek se představitelé Ukrajiny i NATO tváří, že americké volby zásadní vliv na pomoc Kyjevu mít nebudou. Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, přiznal, že jej McCarthyho slova „znepokojila“, podle něj jde ale jen o předvolební rétoriku. „Jsem si jist, že i po volbách bude ve Sněmovně i Senátu jasná většina pro pokračující pomoc Ukrajině,“ prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám