Hlavní obsah

Trump vykresluje demokraty jako ultralevičáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kongresové volby v půlce mandátu amerického prezidenta nevzbuzují takovou pozornost jako volba hlavy státu, jenomže rozhodují, jakou volnost bude mít prezident v druhé polovině svého mandátu. Pokud by demokraté ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů, jen obtížně by mohl Joe Biden prosazovat v druhé polovině svého mandátu svůj program.

Foto: Marco Bello, Reuters

Donald Trump v Miami před průběžnými volbami do Kongresu

Článek

Američané budou v úterý hlasovat o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. „Z voleb jsme nervózní, a nemám jasnou předpověď,“ uvedl profesor historie Daniel Miller z University of West Florida v Pensacole.

„Když se na jedné straně podívám na kandidáty demokratů, jde o lidi se schopnostmi, ale projev jejich republikánských oponentů míří na základní instinkty mnoha Američanů, z nichž mnozí neposuzují opatrně fakta a nedávné dění,“ pokračoval Miller.

Upozornil na sobotní projev Donalda Trumpa v pensylvánském Latrobe, kde republikánský exprezident apeloval na voliče: „Je to jediná možnost skončit toto šílenství, a ono je to bezpochyby šílenství. Jestliže podporujete sestup a pád Ameriky, pak musíte volit radikální levicové demokraty. Jestliže chcete zastavit destrukci naší země a uchovat americký sen, pak musíte toto úterý volit republikány.“

Současně vykresloval hrůzy Ameriky v rukou sadistických kriminálních gangů.

Vítězství republikánů je nutné k záchraně amerického snu, řekl Trump

Zahraniční

Miller popsal, jak Trump postupuje, aby získal hlasy voličů. Snaží se je strašit: „Není překvapivé, že Trump označuje Demokratickou stranu za velmi radikální, i když je zřejmé, že prezident Joe Biden a většina demokratů je umírněná. Trump prostě tvrdí, že demokraté jsou radikální, aby omluvil radikalismus v Republikánské straně.“

Podotkl, že republikáni ničí a omezují americkou svobodu, ať už jde o prosazované zákony omezující potraty nebo o diskriminaci Židů a LGBTQ komunit. Upozornil na situaci na Floridě za současného republikánského guvernéra Rona DeSantise: „Univerzitní studenti mají webovou stránku, kde mohou nahlašovat ‚radikální‘ projevy profesorů. Jsou tu také omezení, co mohou čitelné na nižších stupních říkat o genderových tématech.“

Trump si je však vědom, že potratová politika ubírá republikánům voliče, a tak v Latrobe o potratech nemluvil. Pensylvánie patří ke státům, které mohou rozhodnout o tom, kdo bude mít většinu v Senátu.

Miller zmínil také, že v USA nadále přetrvávají ohlasy politiky izolacionismu, takže válka na Ukrajině nehraje ve volbách až takovou roli, i když republikáni, jimž vadí, že některé kroky administrativy Joea Bidena stimulující ekonomiku přispěly k inflaci, chtějí omezit i vojenskou pomoc Ukrajině. Republikánka Marjorie Taylor Greenová slíbila, že na Ukrajinu už nepůjde ani pence.

Miller však také upozornil, že své tvrdé výroky o stažení podpor Ukrajiny musel stáhnout republikánský kandidát do Senátu v Ohiu J. D. Vance, protože v oblasti, kde žije, je mnoho Američanů ukrajinského původu, kteří už dali najevo, že ho kvůli jeho slovům volit nepůjdou. Podle Millera se boj o další pomoc Ukrajině může rozhořet až po volbách.

Miller také upozornil, že republikáni nejsou podobně jako demokraté homogenní: „Jsou tu trumpisté, ti, kteří se soustředí na jedno téma, jako jsou potraty, ale i umírnění. Stranu necharakterizuje jedna nálepka, i když Trumpovi příznivci jsou hlasití.“

Podotkl také, že i když republikánští kongresmani podporují Trumpa, někteří to dělají z oportunismu.

Nebezpečný trend. Roste počet republikánů, kteří už předem odmítají uznat výsledek voleb

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám