Hlavní obsah

Americký Abrams je proti ruskému T-72 jako šlapací autíčko, vysvětluje znalecky Kadyrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský tank T-72 rozlouskne americký tank abrams „jako ořech“, prohlásil čečenských vůdce Ramzan Kadyrov, který je známý svými bojovnými prohlášeními i slepou oddaností ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Na platformě Telegram zveřejnil Kadyrov propagační video, jímž reaguje na chystané zaškolování Ukrajinců na amerických strojích.

Kadyrov se nechal natočit v tanku T-72.Video: Telegram - Kadyrov_95

 
Článek

„Abrams? Pche. Dětské šlapací autíčko je váš Abrams,“ napsal Kadyrov. „Tohle je skutečná síla. Vylepšený T-72,“ dodal čečenský vůdce, který se nechal zachytit, jak gestikuluje z věže tanku.

A dál pokračoval ve vychvalování s tím, že útok s T-72 „je jako rybaření na jachtě, prostě potěšení“ nebo že ve vylepšeném T-72 je „pohodlí a komfort jako v maybachu“.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tank T-72 tank po totální modernizaci.

„Nechybí dokonce ani couvací kamera, abyste nechtěně nikoho nepřimáčkli, nebo naopak, jen přimáčkněte, pokud to bude potřeba. Předčí zahraniční tanky v bojové síle, ovládání, ochraně a snadném použití,“ řekl.

Ukrajinci zveřejnili záběry tanku Tomáš u Bachmutu

Válka na Ukrajině

„A co je nejdůležitější – je velkolepý, rozpoznatelný a impozantní vzhled. Na takovém tanku vstoupíme do Kyjeva, provedeme denacifikaci a budeme louskat abramsy jako ořechy! Vyčkejte!“ dodal.

Tank T-72

Tank T-72 je jedním nejrozšířenějších tanků, kterého se od roku 1971 vyrobilo přes 25 000 kusů, protože byl relativně jednoduchý a účinný, k čemuž přispělo použití naftového motoru a tankového kanonu ráže 125 mm. Nižší siluetu zajistilo využití automatického nabíjení, takže posádka je jen tříčlenná.

Tank se postupně modernizoval, verze 72B3M má silnější motor V-92S2F o výkonu 830 kW, takže dosahuje na silnici rychlosti 75 km/h a v terénu až 60 km/h, i když má zesílené pancéřování doplněné reaktivním pancířem Relikt. Vylepšená je i optika a pozorovací systém využívající panoramatickou kameru, termovizní kameru a laserový dálkoměr.

Kanon 2A46M5 s hladkou hlavní má lepší stabilizaci a balistický počítač Sosna-U, takže je přesnější. Umožňuje vypalovat i raketové střely a upravené nabíjecí zařízení umožňuje i využití podkaliberních protipancéřových střel 3BM59/60 Sviněc s jádrem z wolframu nebo ochuzeného uranu

Tanky druhé generace navzdory všem vylepšením však zaostávají za západními tanky třetí generace, které mají silnější pancíř. Mezi tanky třetí generace patří i stroje Abrams.

Kadyrovovo vyjádření přichází jen dva dny poté, co Pentagon oznámil, že do Německa dorazilo 31 cvičných tanků M1 Abrams, na nichž se budou učit ovládat americké obrněnce ukrajinští vojáci, upozornil list The Jerusalem Post.

Ukrajina se v současnosti chystá na protiofenzivu, jejímž cílem je vytlačit Rusy z co největšího kusu okupovaného území.

Velký přehled tanků, které se střetnou na Ukrajině

Válka na Ukrajině
Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams

Vychvalováním T-72 Kadyrov svým způsobem pochválil také výbavu ukrajinských ozbrojených sil, které dostaly přinejmenším 37 těchto obrněnců modernizovaných v České republice.

Projekt, v němž by Ukrajina, která se brání ruské invazi, měla dostat devět desítek tanků, platí Spojené státy a Nizozemsko. České ministerstvo obrany zhruba před měsícem navrhlo, aby do něj byly zařazeny další desítky tanků pocházejících nejen z Česka, ale také například z Maroka.

Do Bavorska dorazily tanky Abrams, na nichž budou cvičit ukrajinští vojáci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám