Hlavní obsah

Do Bavorska dorazily tanky Abrams, na nichž budou cvičit ukrajinští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vojenského výcvikového prostoru Grafenwöhr v Bavorsku dorazilo 31 amerických tanků Abrams, na nichž podstoupí výcvik ukrajinští vojáci. Oznámilo to ministerstvo obrany USA.

Foto: Ints Kalnis, Reuters

Americké tanky M1A1 Abrams během cvičení v Lotyšsku

Článek

„Mohu potvrdit, že 31 cvičných tanků M1 Abrams je v Grafenwöhru,“ potvrdil mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Dodal, že ukrajinští vojáci jsou na místě očekáváni v příštích týdnech. Cílem je vycvičit ukrajinské tankové osádky jak v používání tanku Abrams, tak v jeho údržbě a komplexně je připravit na nasazení v boji, dodal mluvčí.

Podle dřívějších informací má v Grafenwöhru celkem 250 Ukrajinců absolvovat s americkými vojáky výcvikový kurz v délce deseti týdnů. Jednatřicet strojů početně odpovídá výzbroji ukrajinského tankového praporu.

Předseda sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA Mark Milley minulý měsíc na schůzce kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně v Ramsteinu oznámil, že USA nejprve dodají cvičné tanky, které nejsou vhodné pro boj.

Tanky schopné plného bojového nasazení dodají USA Ukrajincům později. Podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena by se tak mělo stát začátkem letošního podzimu.

Tanky Ukrajincům pomůžou, ale je jich zoufale málo. Stíhačky teď nic neřeší

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám