Hlavní obsah

Američané v referendech jasně podpořili právo na interrupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při tzv. midterms (průběžných volbách do amerického Kongresu v první polovině prezidentova mandátu) probíhala v pěti státech souběžně referenda o interrupčních právech. Ve všech z nich zřejmě zvítězí návrhy na podporu umělého ukončení těhotenství. Dva z těchto států navíc tradičně volí republikány, kteří omezení interrupcí prosazují, což může dokazovat, že i část jejich voličů zákazy potratů nepodporuje.

Foto: Ryan Sun, ČTK/AP

Voličky v Michiganu po hlasování o podpoře práv na interrupce

Článek

V srpnu američtí voliči v tradičně konzervativním Kansasu odmítli republikánské návrhy na zavedení přísnějších podmínek pro potraty do státní ústavy. Byl to jeden z prvních důkazů, že většina Američanů podporuje ochranu práv na interrupce, což pravidelně naznačují průzkumy veřejného mínění.

Ověřit to ale měly až listopadové průběžné volby do amerického Kongresu, jejichž výsledky se právě sčítají. Souběžně s nimi totiž v pěti státech probíhala referenda o interrupčních právech.

Biden slíbil vetovat případný pokus republikánů zakázat v USA potraty

Amerika

Voliči ve státě Vermont odhlasovali ochranu práv na potrat v národní ústavě, stejně tak podle předběžných výsledků i v Kalifornii a Michiganu, ačkoli v obou těchto státech ještě nejsou sečteny všechny hlasy. Tyto tři státy jsou tradičně nakloněny spíše demokratům, a proto nejde o tak překvapivé výsledky. Svědčí to ale přesto o jasné podpoře zachování potratových práv ze strany amerických voličů.

O interrupcích rozhodovali voliči i v baštách republikánů

Referenda se ale konala i v Kentucky a Montaně, kde ve volbách v posledních letech jasně vítězili republikáni.

V Kentucky se hlasovalo o návrhu zakotvit v národní ústavě doložku o tom, že stát nezaručuje ústavní právo na potraty a že zakazuje státní financování jejich provádění. Podle projekcí by měli voliči tento návrh odmítnout. Také by to dokazovalo, že i značná část republikánských voličů s omezením práv žen na interrupce nemusí souhlasit, jak naznačovaly dřívější průzkumy.

Podobně se situace vyvíjí i v Montaně. Při 69 procentech sečtených hlasů vyhrával s 52 procenty nesouhlas se zákonným omezením potratů a návrhů na kriminalizaci provádění těchto zákroků.

Zrušení rozsudku Roe v. Wade americkým Nejvyšším soudem v letošním červnu podle průzkumů aktivizovalo voliče demokratů a mělo jim přinést vítězství alespoň v senátních volbách. Od června ale v odhadech voličských preferencí republikáni posílili a demokraté měli o obě komory přijít. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů zcela jistě vyhrají republikáni, v Senátu jsou zatím obě strany vyrovnané a demokraté ještě mohou kontrolu nad ním obhájit.

Biden slíbil vetovat případný pokus republikánů zakázat v USA potraty

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám