Hlavní obsah

Biden slíbil vetovat případný pokus republikánů zakázat v USA potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden v pátek slíbil, že by vetoval případný pokus republikánů o zákaz potratů v celých Spojených státech, pokud by republikáni ovládli Kongres po listopadových volbách.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden v rozhovoru s televizní stanicí MSNBC odpověděl na otázku, co by udělal na ochranu ženských práv v případě, že by republikáni získali kontrolu nad zákonodárnou mocí, slovy: „Vetoval bych všechno, co udělají.“

Demokratický prezident se pokusil mobilizovat levicovou voličskou základnu slibem, že pokud demokraté volby příští měsíc vyhrají, podepíše v lednu zákon zaručující právo na potrat.

Prezident se snaží sjednotit stranu a její příznivce kolem potratových práv, která výrazně omezilo rozhodnutí Nejvyššího soudu USA před téměř čtyřmi měsíci.

Spory o potraty vrátily odepisované demokraty do hry

Amerika

Soud anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství a regulaci potratů vrátil do rukou jednotlivých států USA.

Demokraté by však mohli v listopadových volbách přijít o většinu ve Sněmovně reprezentantů a možná i v Senátu, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám