Hlavní obsah

Volitelé rozhodli. Biden je novým prezidentem USA

Novinky, ČTK, jz, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Joe Biden byl formálně zvolen pezidentem USA. V pondělí získal zatím 302 hlasů volitelů, kteří tak potvrdili výsledky listopadových voleb. K vítězství potřeboval více než 270 hlasů. Hlasování volitelů je obvykle považováno za formalitu, letos je ale sledováno, protože stávající prezident Donald Trump výsledky voleb opakovaně zpochybňuje.

Foto: Commonwealth Media Services, Reuters

Hlasování volitelů v Pennsylvánii

Článek

Definitivně rozhodli volitelé v Kalifornii, kteří hlasovali po 23:00 SEČ. Zbývá už jen hlasování na Havaji, pokud i tam dopadne podle očekávání, získá Biden jasnou převahu 306 hlasů. Trump získá 232 hlasů.

Hlasování začalo na severovýchodě USA, druhé kolo nepřímé volby prezidenta už mají za sebou také v Indianě nebo v Tennessee. V některých státech jej provází mimořádná opatření kvůli výhrůžkám adresovaným volebním činitelům či politikům, v Michiganu z bezpečnostních důvodů zůstaly zavřené kanceláře v místním parlamentu.

Ve Washingtonu a dalších městech protestovali Trumpovi příznivci

Amerika

Za normálních okolností je hlasování sboru volitelů bráno jako formalita, jíž široká veřejnost nevěnuje příliš pozornosti. Letos je tomu ale jinak, neboť prezident Donald Trump odmítá uznat svou porážku a snaží se ji nejrůznějšími způsoby zpochybnit. Jeho poradce Stephen Miller v pondělním vysílání televize Fox News řekl, že v klíčových státech budou hlasovat „alternativní“ volitelé.

Žalobu Texasu zpochybňující vítězství Bidena smetl soud ze stolu

Zahraniční

Žádné překvapení se však, pokud jde o celkový výsledek, nečeká. Všechny americké státy a federální okrsek hlavního města Washingtonu nominovaly volitele pro toho kandidáta, který získal největší počet hlasů, v součtu tedy do hlasování šlo 306 „Bidenových“ a 232 „Trumpových“. Většina států svým volitelům ukládá, aby hlasovali pro vítěze „lidového hlasování“.

Biden nechá Bílý dům nejprve vydezinfikovat

Volby USA

Oficiálně bude výsledek pondělního procesu vyhlášen až 6. ledna v Kongresu, jasný by však měl být už během noci na úterý. Tým nastupujícího prezidenta Bidena avizoval na pondělní večer (nad ránem SEČ) projev na toto téma.

Texas a 17 dalších států USA povstalo proti Bidenovi. Rozhodne Nejvyšší soud

Amerika

Trump nedávno uvedl, že když volitelé potvrdí Bidenovo vítězství, nebude nástupu nové administrativy bránit.

Zatím však nijak nedává najevo, že by se chystal svou porážku uznat, naopak se spekuluje o tom, že šéf Bílého domu a jeho spojenci chystají „poslední vzepětí“ při vyhlašování výsledků v Kongresu. „Neskončilo to. Jedeme dál,“ řekl Trump v televizním rozhovoru odvysílaném v neděli, tedy více než měsíc poté, co přední média ohlásila, že novým prezidentem bude Biden.

Reklama

Výběr článků

Načítám