Hlavní obsah

Pro nás novináře budou teď na Slovensku náročné časy, říká Zuzana Kovačič Hanzelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek slovenských voleb komentovala novinářka deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová krátkým titulkem: Robert Fico vstal z mrtvých. Ve speciálním volebním studiu Novinek se dále rozpovídala také o tom, co Ficův návrat znamená pro slovenské novináře, jak probíhala volební kampaň a co říká na složení nové Národní rady.

Rozhovor se Zuzanou Kovačič Hanzelovou ze studia v BratislavěVideo: Novinky

 
Článek

„Je to velmi zkušený a charismatický politik, o tom nikdo nepochybuje. Je to velmi dobrý rétor, ale je také velmi pracovitý,“ vysvětlovala Kovačič Hanzelová Ficovo vítězství v sobotních volbách na Slovensku. „Nastoluje téma a dostatečně dlouho je opakuje dokola.“ Zmínila také úspěšný marketing Ficovy strany Směr-SD, který se objevil na všech sociálních sítích, a výrazné přitvrzení ve Ficově rétorice.

Matovičův chaos oslabil Šimečku

K výbornému výsledku Směru ale podle novinářky přispěli také konzervativnější voliči, kteří zvažovali Progresivní Slovensko, ale nakonec se rozhodli pro OLaNO Igora Matoviče. „Igor Matovič má schopnost proniknout do všech bublin. Například tu bitku s Robertem Kaliňákem viděl úplně každý, voliči i nevoliči OLaNO. Má schopnost otevírat zprávy každý druhý den,“ řekla.

Matovič ale podle ní mohl Progresivní Slovensko připravit o voliče i svojí chaotickou vládou během minulého volebního období. „Mnozí voliči už nevěří, že když zvolí změnu, bude to doopravdy změna,“ uvedla Kovačič Hanzelová. „Byla tam skepse právě v tom táboře, na který cílilo Progresivní Slovensko.“

Šimečka: Uděláme vše pro to, aby Fico vládu nesestavil

Volby

Ačkoliv Fico již měsíce otevřeně mluví o tom, že udělá s novináři pořádek, připustila, že reálná politika se od volební kampaně často liší. Přesto se obává, že pro slovenské novináře bude následující volební období náročné.

„Zatím je to moje nejdrsnější kampaň, ale já myslím, že to bude hlavně nejdrsnější volební období. Robert Fico se už v minulosti netajil tím, že nemá rád novináře, speciálně novináře například z deníku SME, Denníku N a Aktualit. Byly časy, kdy deníku SME a Denníku N neodpovídal na otázky, nechodil na rozhovory. Bude to komplikace,“ řekla novinářka.

V Národní radě chybí ženy

Na novém složení slovenského parlamentu vidí novinářka pozitivní i negativní změny.

„Nebudou tam fašisti, to je celkem dobrá zpráva. Budou tam dezinformátoři, pár z nich se dostalo na kandidátce Slovenské národní strany. A myslím, že bude trošku profesionálnější,“ dodala. Zmínila také mimo jiné velmi malé zastoupení političek, které usednou na pouze 33 křesel z celkem 150členné Národní rady.

KOMENTÁŘ: Kam kráčíš, Slovensko? Za Robertem Ficem – Petr Šabata

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám