Hlavní obsah

Šimečka: Uděláme vše pro to, aby Fico vládu nesestavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr strany Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka na nedělní povolební tiskové konferenci označil vítězství Roberta Fica ve volbách za špatnou zprávu pro Slovensko. Ještě horší by podle něj bylo, pokud by se Ficově straně Směr podařilo sestavit vládu. PS tak podle Šimečky udělá vše pro to, aby „Fico na Slovensku opět nevládl“. Uznal nicméně, že by Fico měl mít pokus sestavit vládu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka na povolební tiskové konferenci strany

Článek

„Je třeba říct, že volby vyhrál Směr, což samozřejmě respektujeme, ale zároveň si myslíme, že je to velmi špatná zpráva pro Slovensko. Ještě horší zpráva by byla, pokud by se Robertu Ficovi podařilo sestavit vládu,“ uvedl Šimečka na nedělní tiskové konferenci.

„Pokud to vezmeme na počet mandátů a pokud vezmeme do úvahy, kdo jaké strany vyloučil, tak v zásadě dnes existují dvě možné koalice – jedna vedená Směrem a potenciální druhá, která by se skládala z Progresivního Slovenska a dalších partnerů. Dokonce by měla více mandátů než ta, o které se mluví jako o první, kde by vládu sestavoval Směr,“ doplnil.

Volby na Slovensku: Zkuste si sestavit možné koalice

Volby

Poděkoval také voličům za podporu ve volbách, kde PS skončilo druhé a získalo 17,96 procenta hlasů. „Nesmírně si vážím vysoké podpory více než půl milionu hlasů, což je nejvíc, co kdy liberální strana na Slovensku v moderních dějinách dostala,“ zmínil.

Civilizační volba Hlasu

K tomu, aby PS, které ve 150členné Národní radě Slovenska získalo 33 křesel, mohlo mít většinu, potřebuje ještě podporu třetí nejsilnější strany Hlas Petera Pellegriniho. Strana se stala pomyslným jazýčkem na vahách a o její podporu usiluje i Robert Fico.

„Pochopitelně, rozhodující teď bude, jak k tomu přistoupí a jak se rozhodne strana Hlas. My jsme o tom mluvili už v kampani, že je to takzvaně civilizační volba – a v této chvíli před ní stojí strana Hlas,“ doplnil lídr PS.

Výsledky voleb na Slovensku 2023

30. září 2023 na Slovensku proběhly předčasné volby do Národní rady SR, původně se měly konat na počátku roku 2024. Vítězem se stala populistická politická strana Směr – sociální demokracie v čele s Robertem Ficem.

Mohlo by vás zajímat:

Šimečka uvedl, že v následujících dnech se bude účastnit neformálních jednání s lídry dalších parlamentních stran, se kterými před volbami nevyloučil spolupráci. Mezi možné koaliční partnery PS patří Křesťanskodemokratické hnutí a Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka. I s teoretickou podporou hnutí OLaNO Igora Matoviče, které před volbami ale vyloučilo spolupráci s většinou stran, by nicméně koalici bez strany Hlas chybělo k většině několik křesel.

S kým se tak Hlas rozhodne vstoupit do koalice, bude klíčové pro sestavení nové vlády. Šimečka odmítl spekulace, že by Pellegrinimu mohl nabídnout výměnou za vstup do koalice post předsedy vlády.

„Na Slovensku je dobrým zvykem, a nehodlám na tom nic měnit, že ta nejsilnější koaliční strana jmenuje předsedu vlády,“ uvedl Šimečka na tiskové konferenci.

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám