Hlavní obsah

Tůma, Kysela, Wintr? Pavel skládá tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Petrem Pavlem přijdou na Pražský hrad nové tváře. Kanc­léře Vratislava Mynáře vystřídá Jana Vohralíková, současná ředitelka kanceláře Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel se v neděli zúčastnil diskusního pořadu TV Prima Partie. Doprovází ho jeho mluvčí Markéta Řeháková.

Reklama

Článek

Novou tiskovou mluvčí se stane Markéta Řeháková, bývalá novinářka a analytička společnosti Semantic Visions, která pro Pavla pracovala už během volební kampaně jako manažerka komunikace. Pavel v neděli uvedl, že chce najít šéfa hradního protokolu a také zahraničního odboru.

V čele Pavlových poradců má být podnikatel a zakladatel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Tomáš Richter, v týmu by měl být i bývalý ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský, který Pavlovi pomáhal v kampani.

Záleží, jaká by to byla nabídka a jak by byla formulována
Jan Kysela, ústavní právník

Hlavním ekonomickým poradcem by se měl stát bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který už dříve sestavoval Pavlův expertní tým. Nový prezident také řekl, že se radí s ústavními právníky Janem Kyselou a Janem Wintrem.

Volby byly klidné. Státní volební komise formálně schválila výsledky

Prezidentské volby

Jan Kysela Právu řekl, že nad nabídkou od Pavla by uvažoval. „Záleží, jaká by to byla nabídka a jak by byla formulována. Zatím žádná nepřišla, ale to, že se se mnou chce v nějakých věcech radit, mě těší. Rozhodně bych o tom přemýšlel, podle toho, co to bude,“ řekl Kysela. „To si budu muset promyslet,“ odpověděl Wintr.

Kolář dál jen „přítel po boku“

Pavel v neděli znovu popřel, že by měl na Hradě jakoukoli funkci bývalý diplomat a právník Petr Kolář. „Jediný Kolář, který bude mít na Hradě nějaké slovo, bude protokolář,“ prohlásil Pavel.

Ten při představení svého týmu ve volebním štábu Koláře označil za „přítele po boku“.

Pavel by rád omezil servis i podporu prezidenta

Prezidentské volby

Kolář, bývalý velvyslanec mj. v Rusku a USA, je považován za klíčovou osobu v Pavlově prezidentské kandidatuře. Oba muži spolu už od roku 2019 objížděli regiony České republiky a besedovali o politice, později založili spolek „Spolu silnější“, který měl pomáhat lidem postiženým covidovou pandemií.

Kolář je hlavním poradcem české pobočky americké prá­vní kanceláře Squire Patton Boggs, která například v minulosti zastupovala ruský plynový gigant Gazprom.

Kolář před pěti lety podporoval neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše a také vyjednával setkání Andreje Babiše, když byl premiérem, s tehdejším prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Babiš jej označuje za lobbistu, Pavel je podle něj „druhý Kolářův pokus dostat na Hrad svého kandidáta“. Pavel k tomu ale řekl: „Petr Kolář je především diplomat a politik, ne lobbista. Je respektován v kruzích, kterých si vážím.“

Pavel chce audit na Hradě, aby na něj nečekali „kostlivci ve skříních“

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám