Hlavní obsah

Pavel chce audit na Hradě, aby na něj nečekali „kostlivci ve skříních“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený prezident Petr Pavel hodlá v blízké době požádat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) o provedení hloubkového auditu na Pražském hradě. Byl by rád, kdyby jeho výsledek měl do své březnové inaugurace, aby měl jistotu, že úřad přebírá v pořádku. Řekl to v nedělním rozhovoru na TV Nova.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Pavel ve volebním štábu

Reklama

Článek

„Budu mít zřejmě příští týden schůzku s ředitelem NKÚ a požádám ho udělat teď nový audit, abych mohl mít klidné svědomí, že to, co přebíráme, tak přebíráme v pořádku a nebudou tam na nás čekat nějací kostlivci ve skříních,“ řekl Pavel.

NKÚ kontroloval hospodaření prezidentské kanceláře vloni a tehdy zjistil nedostatky. Od té doby však již podle Pavla uběhl nějaký čas, proto by si přál novější zprávu o fungování Hradu.

„Bylo tam neoprávněné nakládání s utajovanými dokumenty, to je věc, která je naprosto zásadní, protože tam došlo ke skartaci asi 38 utajovaných dokumentů mimo pravidla, tak je potřeba vědět, jak celý ten problém byl vyřešen a uzavřen, protože si neumím představit převzít tajnou spisovnu, že tam máme několik desítek nedořešených dokumentů, to bych si na zodpovědnost vzít nechtěl,“ vysvětlil.

Ideální by podle něj bylo, kdyby případný audit skončil do jeho inaugurace, která ho čeká zřejmě 9. března. Bližší informace nebo představy však Pavel říct nechtěl, jelikož zatím s nikým z úřadu nemluvil.

Hrad dostal pokutu za skartaci tajných dokumentů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám