Hlavní obsah

Pavel by rád omezil servis i podporu prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený prezident Petr Pavel by rád omezil servis i svou ochranku. V nedělním rozhovoru v ČT prohlásil, že by prezident neměl být na „piedestalu“, ale měl by být člověkem, za kterým lidé mohou přijít a promluvit si s ním. Má za to, že při výjezdech do krajů není potřeba velká kolona aut a celkově „bude namístě přehodnotit míru podpory prezidenta“.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petr Pavel ve svém volebním štábu

Reklama

Článek

„V případě výkonu prezidenta tu nejde o to, abychom měli nějaký nedotknutelný symbol na piedestalu, ale abychom měli člověka, se kterým se lidé budou moci zastavit, postěžovat si mu, případně mu dát nějaký podnět k řešení. Člověka, který přijede do kraje a nebude kolem toho obrovská pompa, která spotřebuje nejen spoustu zdrojů, ale času a energie,“ řekl vítěz prezidentských voleb Pavel v ČT v souvislosti se „zcivilněním“ úřadu, o němž v minulosti již mluvil.

Ještě před svou březnovou inaugurací, kdy oficiálně nahradí končící hlavu státu Miloše Zemana, chce vyrazit za lidmi do regionů. „Já si nemyslím, že by bylo nutné, aby na výjezd do kraje jela kolona deseti a více aut a spousta lidí, ale měl by to být o tom pracovním obsahu jednání, a tady platí, čím méně lidí, tím je to jednodušší,“ řekl.

Nikdy jsem žádný zásadní servis pro zabezpečení své činnosti nepotřeboval
Petr Pavel

Po inauguraci má nový prezident nárok na plnohodnotnou ochranu čítající řadu lidí. Na starosti ji má speciální policejní složka – Útvar pro ochranu prezidenta ČR. Součástí ochrany je i kolona, auto se standartou, pyrotechnici či experti na toxikologii.

Babiš odradil přes 400 tisíc voličů, kteří mu dali hlas v prvním kole

Prezidentské volby

Pavel podotknul, že od armádního generála ve výslužbě může tvrzení, že chce úřad vykonávat civilněji, působit úsměvně. „Ale ti, kdo mě znají, tak ví, že i ty své vojenské funkce jsem vykonával civilněji, než bylo obvyklé. Je to dáno tím, že já jsem si vždy spíš zakládal na obsahu než na formě,“ dodal.

„Nikdy jsem žádný zásadní servis pro zabezpečení své činnosti nepotřeboval. Nevím, do jaké míry to funguje teď, přece jen viditelnost do současného fungování kanceláře nemám. Bude určitě namístě přehodnotit míru podpory prezidenta,“ nastínil možné změny vítěz voleb.

Anketa

Myslíte, že bude Petr Pavel lepším prezidentem než Miloš Zeman?
Ano
87 %
Ne
9,3 %
Nevím
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65130 čtenářů.

Zrcadlo nastaví Eva Pavlová či Petr Kolář

V diskusním pořadu na ČT také řekl, že chce mít okolo sebe na Hradě lidi, kteří se nebudou bát mu říct do očí kritický názor nebo ho upozornit na chybu. Tím hlavním, kdo se nebude ostýchat, podle něj bude jeho žena a budoucí první dáma Eva Pavlová.

„Na prvním místě to bude žena, ta mi neodpustí nic. Tady si můžu být jistý, že kdykoliv něco špatně řeknu nebo se zpronevěřím tomu, že jsem vždy chtěl zůstat nohama na zemi, tak mě na ni vždy vrátí,“ řekl s úsměvem.

V této souvislosti zmínil také bývalého diplomata a podle některých lobbistu Petra Koláře, se kterým ho pojí dlouholeté přátelství. „Například na podobném stylu jsme se domluvili i s Petrem Kolářem. Nejen, že mi byl rádcem, ale také přítelem. Tím, že nechce být součástí týmu, tak nám dává možnost toho odstupu,“ řekl Pavel.

„Petr Kolář je především diplomat a politik, ne lobbista. Je respektován v kruzích, kterých si vážím. Jen těžko si dokážu představit někoho, kdo by měl takový komplexní pohled na mezinárodní, ale i vnitřní politiku, nebo někoho, kdo by měl takové kontakty jako on. Jsem rád, že takového člověka v blízkosti mám a mohu se na jeho rady spolehnout. A právě ta volnost našeho spojení je v tom, že rady rád přijmu, ale zdaleka nedělám žádný závazek, že se jimi budu řídit,“ uzavřel Pavel.

Čaputová přijela jenom kvůli mně, culil se Pavel

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám