Hlavní obsah

Selhali jste, pomohli jste Pavlovi, osočují Okamuru fanoušci

Za prohrou Andreje Babiše v prezidentských volbách stojí odmítnutí jeho podpory hnutím SPD. To si alespoň myslí příznivci předsedy SPD Tomia Okamury, kteří zaplavili komentáře pod jeho příspěvky na Facebooku často až nevybíravou kritikou. Fanoušci mluví o zklamání z hnutí, Okamuru také viní z přispění k výhře Petra Pavla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Reklama

Článek

„Jako opozice jste selhali, pro mě a asi i pro mnoho jiných velké zklamání. Vaše ega byla silnější než držet aspoň chvilku při sobě. Je to špatné,“ napsal jeden ze sledujících. O zklamání z postupu SPD, které odmítlo podpořit před druhým kolem prezidentských voleb Andreje Babiše, píšou i další.

„Měli jste podpořit Babiše! Měl jsem vás rád, ale přijde mi, že si držíte koryta! Kampaň jen o věcech, které jsou absolutně nesplnitelné s velikostí vašeho potenciálu strany…,“ uvedl další z příznivců Tomio Okamury. „Vy už se raději ani neozývejte. Zklamal jste většinu voličů, kteří Vám věřili,“ stojí v dalším komentáři.

Kritické komentáře, které v některých případech byly doplněny i o nevybíravá slova, zaplavily většinu příspěvků, které účet Tomia Okamury zveřejnil po sobotním druhém kole. Někteří z komentujících také obvinili předsedu z podpory Petra Pavla a z toho, že v opozici vůči současné vládě je slabý a omezený.

Foto: Repro Facebook Tomia Okamury

Pod příspěvky předsedy hnutí SPD na Facebooku se strhla nebývala kritika.

„Tomio, už ne SPD. Vy sami jste pomohli Pavlovi, kde je,“ stojí v jednom z komentářů. „Jsem zklamaná z vašeho přístupu k prezidentským volbám. Babiš by nevyhrál, i kdyby jste ho podpořili, ale alespoň bych viděla, že vám jde o to, aby nevyhrál generál. Takto to vypadalo, že jste se přiklonil na jeho stranu. Už vám nevěřím, mluvíte a opakujete to samé dokola,“ napsala další z uživatelů Facebooku.

Okamura se ke kritice na své facebookové stránce nevyjádřil.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Boj o voliče

Okamura před prvním kolem voleb vyzval Andreje Babiše k odstoupení a podpoře kandidáta SPD Jaroslava Bašty. Hnutí pak před druhým kolem prezidentských voleb nepodpořilo ani jednoho z postupujících kandidátů. „Náš kandidát je Jaroslav Bašta. Voliči jsou dostatečně inteligentní, naše doporučení je zcela jasné a dává občanům různé možnosti,“ uvedl Okamura s tím. Neuvedl ale, jak ve druhém kole bude sám volit.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Rozkol mezi oběma zástupci opozice pokračoval poté, co Babiš během prezidentského duelu na Novinkách konstatoval, že SPD nikdy nebude ve vládě a nikdy nebude koaličním partnerem ANO. Na to Okamura reagoval tím, že Babiš je provládním kandidátem, který bude spolupracovat s vládou Petra Fialy.

Odlivu svých voličů k hnutí ANO se Okamura neobává. Pro ČTK v sobotu uvedl, že voliči SPD program svého hnutí znají a znají i rozdíly, které oba opoziční subjekty rozdělují.

Podle politologa Jana Kubáčka nyní bude docházet mezi hnutím ANO a SPD k boji o voliče. „Myslím, že teď naskakují vrásky Tomiu Okamurovi, aby získal své voliče zpátky do SPD. Myslím, že se to bude pokoušet interpretovat jako začátek odcházení a loučení Andreje Babiše a bude se pokoušet bojovat o to, že je autentičtější reprezentant opozice,“ uvedl ve volebním studiu Novinek.

Okamura se neobává, že by hnutí ANO přebíralo hlasy SPD

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám