Hlavní obsah

Okamura se neobává, že by hnutí ANO přebíralo hlasy SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči hnutí Svoboda a přímá demokracie podle předsedy Tomia Okamury nehlasovali v prezidentské volbě pro Andreje Babiše jako pro předsedu ANO, ale jako pro toho z kandidátů na hlavu státu, který byl pro ně méně nepřijatelný. Nehrozí podle něj, že by expremiérovo hnutí přebíralo SPD hlasy, řekl ČTK. Naopak nedávné Babišovo prohlášení, že by hnutí ANO neuzavřelo koalici s SPD, podle něj řadu voličů v posledních dnech před hlasováním odradilo. Připomněl, že expremiéra nepodpořili ani někteří politici ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Reklama

Článek

Novým prezidentem byl v sobotu zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále přímé prezidentské volby pro něj podle konečných výsledků hlasovalo 3 663 434 lidí, tedy 52,10 procenta voličů. Babiše porazil o 295 548 hlasů. Babiš řekl, že dosáhl v prezidentské volbě famózního výsledku. Uvedl, že získal víc hlasů než strany pětikoalice v posledních sněmovních volbách. Prezidentská volba je podle něj novou motivací pro ANO, které podle něj jako jediné pomáhá lidem. Občany vyzval k volbě nyní opozičního hnutí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Podle Okamury ale voliči SPD program svého hnutí znají a znají i rozdíly, které oba opoziční subjekty rozdělují.

Minulost bývalého premiéra spolu s jeho arogantním vystupováním zmobilizovaly ve druhém kole prezidentských voleb národ proti němu. Ve vyjádření zaslaném ČTK to uvedl člen předsednictva a poslanec hnutí SPD Radovan Vích. Nově zvolený prezident Petr Pavel by měl podle něj usilovat o sjednocení národa a jednat se všemi parlamentními subjekty.

Šmarda: Dokud bude Babiš lídrem opozice, pravice bude vyhrávat

Prezidentské volby

Podle Vícha se potvrdily předpoklady SPD, že Babiš neměl ve druhém kole šanci vyhrát prakticky proti nikomu. „Výsledky jsou jednoznačným obrazem, že minulost Andreje Babiše a jeho arogantní vystupování během kampaně vedly k tomu, že byl zmobilizován celý národ proti němu,“ uvedl.

Nového prezidenta čeká podle Vícha velmi složitá role při snaze o sjednocení národa. „Měl by jednat se všemi parlamentními subjekty nebo otevřít Hrad lidem,“ konstatoval Vích.

Babiš prohrál třetí volby v řadě

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám