Hlavní obsah

Ne. Spíše ne. Ano, ale… Vyznamenali by prezidentští kandidáti bratry Mašíny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka vyznamenání členů protikomunistické odbojové skupiny bratrů Mašínů rozděluje společnost i politiky dlouhodobě. Jinak tomu není ani v případě nynějších prezidentských kandidátů. Svůj postoj představili v anketě ve studiu Novinek.

Ne. Spíše ne. Ano, ale… Vyznamenali by prezidentští kandidáti bratry Mašíny?Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Jsem na to připraven, ale rád bych si to ještě prostudoval,“ řekl Pavel Fischer. Od Andreje Babiše zase zaznělo rezolutní „ne“. Jaký názor a zdůvodnění svého postoje mají další uchazeči o hradní křeslo, se dozvíte ve videu.

V roce 1953 se bratři Josef a Ctirad Mašínové rozhodli společně s Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou utéct z totalitního Československa, aby vstoupili do americké armády a bojovali proti tehdejšími komunistickému zřízení země. Během jejich útěku přepadli služebnu Sboru národní bezpečnosti v Čelákovicích, kde Ctirad Mašín podřízl spoutaného a omámeného příslušníka SNB Jaroslava Honzátka. Při jejich snaze dostat se na západ to přitom nebyla jediná oběť. I proto záměr ocenit je dlouhodobě vyvolává spory.

Členové skupiny bratří Mašínů získali osvědčení o protikomunistickém odboji

Domácí

V minulosti neúspěšně navrhoval na státní vyznamenání skupinu bratří Mašínů Senát. Letos to prezidentu Miloši Zemanovi navrhla Poslanecká sněmovna.

Končící Zeman to ale odmítl. „Prvním důvodem je, že při svém útěku na Západ bratři Mašínové dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnanců. Ani jedna z těchto obětí nebyla exponenty komunistickému režimu, a proto nelze jejich vraždy vydávat za akt protikomunistického odboje,“ zdůvodnil svůj postoj.

Anketa

Měl by prezident vyznamenat bratry Mašínovy?
Ano
8 %
Ne
92 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13254 čtenářů.

Na anketní otázky ve studiu Novinek neodpovídal generál ve výslužbě Petr Pavel, který jako jediný ze všech uchazečů pozvání nepřijal.

Jaký je Petr Pavel? Předvolební rozhovor, na který generál nepřišel

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám