Hlavní obsah

Hrad? Babiš má jasno, ale tají to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má o své kandidatuře na prezidenta republiky jasno. Sdělil to v neděli na dotaz Práva. Dodal, že na jeho rozhodnutí neměl neúspěch hnutí ANO v senátních volbách žádný vliv.

Foto: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Zda se volebního klání v lednu zúčastní, však hodlá oznámit zřejmě až 27. října. Už dřív prohlásil, že by se chtěl znovu ucházet o funkci premiéra.

„Už jsem o kandidatuře v podstatě rozhodnutý delší dobu a nepředpokládám, že by moje rozhodnutí cokoli změnilo,“ sdělil Babiš.

Babiš: Porážku uznávám, ale osobní prohra to není

Volby

Do Senátu se volí stejným, tedy většinovým volebním systémem jako v přímé volbě prezidenta. Chování voličů by tak mohlo být ve druhém kole prezidentské volby podobné.

Havlíček: Kandidát ANO možná nebude

„Volby v jednom senátním obvodu jsou jedna věc, nemají žádnou vypovídací hodnotu o prezidentské kandidatuře,“ uvedl Babiš s tím, že navzdory dojmu, který vytváří vládní koalice Spolu, on do horní komory nekandidoval.

Po prohře v senátních volbách i vzhledem k nejistým výsledkům prezidentských průzkumů do boje o Hrad nejspíš nepůjde. Do karet mu nehraje ani probíhající soud v kauze Čapí hnízdo, kde je Babiš s Janou Nagyovou na lavici obžalovaných.

Vystrčil suverénně porazil Nagyovou

Volby do Senátu

Babiš dosud mluvil o tom, že by ANO mohlo v souboji o Hrad nasadit Karla Havlíčka nebo Alenu Schillerovou. První místopředseda ANO Karel Havlíček v nedělní diskusi v CNN Prima News nevyloučil ani variantu, že by hnutí nakonec nikoho do prezidentské volby neposlalo, ale podpořilo by některého z kandidátů.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám