Hlavní obsah

Diviš brzdí. Vstup Ukrajiny do NATO by podpořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Karel Diviš část veřejnosti překvapil vyjádřením v internetové televizi DVTV, kde na otázku, zda by se měla Ukrajina stát členem Severoatlantické aliance, odpověděl, že ne. Pro Novinky nyní svůj postoj dovysvětlil. Rozšíření bude mít jeho podporu v momentě, kdy bude Ukrajina kontrolovat svoji vnější hranici. De facto tedy, až ze svého území vyžene okupační vojska.

Foto: Novinky

Karel Diviš hostem prezidentského studia Novinky.cz

Reklama

Článek

„Měla by se Ukrajina stát členem Severoatlantické aliance?“ zeptal se Diviše v DVTV moderátor.

Po krátkém zamyšlení odvětil: „Ne.“

Vzhledem k tomu, že budoucí členství Ukrajiny v NATO bylo slíbeno na summitu aliance v Bukurešti v roce 2008 a Ukrajina již ústředí odeslala zrychlenou přihlášku, dotázaly se Novinky prezidentského kandidáta Diviše, jak by v případě svého zvolení jako vrchní velitel ozbrojených sil a spolutvůrce zahraniční politiky v této otázce postupoval.

„Ukrajina nemůže v současné situaci do NATO vstoupit, protože nesplňuje všechny podmínky pro vstup včetně toho, že nekontroluje své vnější hranice. A v NATO neexistuje možnost členství země, která nekontroluje svou vnější hranici, proto že tato hranice by se stala vnější hranicí celého společenství,“ napsal Novinkám Diviš.

Diviš: Chci, aby se Česko pohnulo dopředu, na funkci primárně nelpím

Prezidentské volby

„Pokud ale Ukrajina všechny potřebné podmínky splní a její vstup posvětí všichni členové Severoatlantické aliance, její vstup bych podpořil,“ dodal s tím, že rozšíření aliance o Finsko a Švédsko podporuje.

Slib do NATO má

Přestože neexistuje v dokumentech aliance kritérium podmiňující vstup zájemce do NATO kontrolou své vnější hranice, jen těžko si lze asi představit, že by členové aliance byli ochotni mezi sebe přijmout partnera, který je uprostřed válečného konfliktu. V takové chvíli by totiž do hry už musely vstoupit články 4 a 5.

Severoatlantická aliance slíbila Ukrajině (spolu s Gruzií) členství v NATO na summitu v Bukurešti v roce 2008. Tehdy však v závěrečném prohlášení nebyl zmíněn žádný konkrétní rok, kdy by k tomu mohlo dojít.

Ukrajina plánuje na jaro velkou ofenzívu

Válka na Ukrajině

Na summitu v Bruselu v červnu 2021 pak představitelé aliance tento slib zopakovali. Generální tajemník Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ruská federace nemůže mluvit do toho, pokud se nějaký stát rozhodne do NATO ze své iniciativy vstoupit.

Po ruské agresi na Ukrajinu v únoru 2022 nejprve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že představa vstupu do NATO je už nereálná, po zvrácení dynamiky bojů však jeho vláda v září téhož roku odeslala žádost o zrychlený vstup do NATO.

„Navzájem si důvěřujeme, pomáháme si a chráníme se. Taková je Aliance. De facto. Dnes se Ukrajina uchází o to, aby byla de iure,“ řekl tehdy Zelenskyj.

Klíč k ukrajinskému úspěchu? Macgyverizace armády

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám