Hlavní obsah

Klíč k ukrajinskému úspěchu? Macgyverizace armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitálně propojené stíhačky, zbraně i zpravodajské systémy. O to Pentagon usiloval celá desetiletí a musel na to vynaložit miliardy dolarů. Ukrajina si v posledních deseti měsících zvládla obstarat to samé – a výrazně levněji. Taková „macgyverizace“, píše list Wall Street Journal s odkazem na slavný seriál o agentu MacGyverovi.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci dodávají humanitární pomoc lidem v Bachmutu.

Článek

Improvizovaná síť bezpilotních letounů, stíhaček a zbraní propojená satelitní komunikací a vlastním softwarem poskytuje ukrajinským vojákům takovou úroveň zpravodajských informací, koordinace a přesnosti, že se zvládnou vyrovnat se svému většímu nepříteli a přechytračit ho.

Ukrajinské systémy, které jsou z velké části postaveny na využívání „vybavení ze skladu“, jsou na hony vzdálené rozsáhlému a nesmírně ambicióznímu úsilí americké armády o digitalizaci, které se vyvíjí a rozšiřuje s technologickým pokrokem a nese názvy jako síťově orientovaná válka, píše ve svém článku Wall Street Journal.

Nepřítel se na plnohodnotnou (technologickou) válku připravuje již 20 let. My jsme udělali technologický skok za 10 měsíců
ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov

Přesto podle veteránů americké armády představuje ukrajinská schopnost digitalizovat svoji síť takto za pochodu cenné ponaučení celému Západu, zejména pokud jde o potřebu improvizovat, experimentovat a zapojit odborníky z nearmádní sféry.

Wagnerovcům se nedaří dobýt Bachmut, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

„Poučení je, že musíte inovovat, a to my neděláme,“ řekl deníku britský podplukovník ve výslužbě Glen Grant, který má s digitalizací armády zkušenosti. Od roku 2014 dokonce spolupracuje s americkými silami a Ukrajinou na reformě obrany.

Nepřítel se připravoval 20 let

Byrokratické západní armády jsou podle Granta „příliš pomalé a těžkopádné“ na to, aby rychle aplikovaly nová technická řešení problémů na bojišti. Ukrajina je domovem technologického outsourcingu a řady hackerských skupin, takže zkraje invaze nebylo těžké najít softwarové inženýry, kteří byli připraveni a schopni své zemi pomoci.

„Nepřítel se na plnohodnotnou (technologickou) válku připravuje již 20 let. My jsme udělali technologický skok za 10 měsíců,“ uvedl minulý týden na Twitteru ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov.

Ukrajinci hlásí další stovky zlikvidovaných Rusů v Záporožské oblasti

Válka na Ukrajině

Jednotky upravují běžně dostupné bezpilotní letouny, které mohou na dálku vypouštět granáty na nepřátelské pozice. Dobrovolní vojáci využívají své zkušenosti ze soukromého sektoru, kde vyvíjejí software pro řízení podnikových zdrojů pro nadnárodní společnosti, k automatizaci výplat na frontových liniích. Jedna ukrajinská společnost zase vyrábí dálkově ovládaná elektrická vozidla, jež lze osadit těžkými kulomety nebo jiným nákladem.

Ukrajinští programátoři aktualizovali systém, který armáda nazývá Delta a který místním velitelům v reálném čase poskytuje informace o bojišti získané z bezpilotních letounů a od pozorovatelů žijících v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny.

„Říká se tomu propojená válka a ukrajinská armáda bude díky svým životním zkušenostem nejpokročilejší v historii,“ podotkl Roman Perimov, jenž vede novou jednotku pro vývoj vojenských technologií v rámci brigády ukrajinské armády. Jeho tým vytváří podomácku vyrobená zařízení pro rušení dronů a chrlí levné vysokokapacitní bateriové jednotky, které udržují vojáky online během bojů.

„Při relativně standardní vojenské akci můžete mít na obloze 500 dronů,“ řekl. „Toho jsme ještě nikdy nebyli svědky.“

Schopnost macgyverizace

Levné drony a obrana proti nim představují jednu z největších oblastí inovací, které se v této válce objevily. Ukrajinské i ruské jednotky obvykle používají k průzkumu a útokům upravené verze malých komerčních dronů.

Jedním z prvků úspěchu Ukrajiny v oblasti inovací je rovněž to, že různé vojenské jednotky a ukrajinské technologické společnosti pracují na vlastních nových vojenských technologiích – podobně jako operují start-upy v americké Kalifornii.

Seriál MacGyver

Americký seriál MacGyver vznikl na přelomu 80. a 90. let. Pojednává o bývalém agentovi Angusi MacGyverovi (hrál ho Richard Dean Anderson), který se specializuje na nekonvenční konstrukce nejrůznějších zařízení z běžně dostupných věcí. Jimi pak zachraňuje svět, nebo přinejmenším lidi v nouzi. Postavil například letadlo z bambusu a pytlů na odpadky. Sloveso macgyver je dokonce zapsáno v oxfordském slovníku anglického jazyka. Je synonymem pro výraz „něco improvizovaně vyrobit či opravit z věcí, co jsou po ruce“.

„My ani nejsme schopni dostatečně rychle sepsat smlouvu,“ vysvětlil Brad Halsey, inženýr a bývalý důstojník amerických speciálních operací, jenž nyní školí americké vojáky v „macgyverizaci“, tedy schopnosti důvtipně si poradit s okamžitými potřebami, tak jako slavný agent MacGyver ze stejnojmenného amerického seriálu.

V Iráku vedl technické pracoviště, kde improvizovaně vyráběl nástroje pro vojáky, například sondy pro detekci výbušných zařízení. Podle něj by si američtí vojáci měli začít opakovat nové pravidlo. „Naší novou mantrou by mělo být ‚jak být jako Ukrajinci‘,“ podotkl Halsey.

Ukrajinští velitelé upozorňují, že jednou z důležitých složek pro ukrajinskou vojenskou techniku bylo rozhodnutí společnosti SpaceX poskytnout tisíce terminálů pro připojení Starlink. Většina jednotek alespoň jeden takový má, často zamaskovaný v kartonu nebo v odpadcích, aby si ho nevšimly nepřátelské drony.

Moskva tvrdí, že zasáhla 35 systémů HIMARS. Ukrajina jich přitom má jen 20

Válka na Ukrajině

Anketa

Sledovali jste seriál MacGyver?
Ano , pravidelně
45,7 %
Občas
27,4 %
Ne
15,7 %
Co to je?
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8430 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám