Hlavní obsah

Ukrajina plánuje na jaro velkou ofenzívu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaro plánuje Ukrajina velkou ofenzívu. Největší boje budou v březnu. V rozhovoru pro americkou stanici ABC to řekl šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Nevyloučil také další údery na území Ruska.

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky

Článek

Budanov uvedl, že se očekává brzké odeslání amerických obrněných vozidel Bradley na Ukrajinu. „Čekáme na ně. Velmi se na ně těšíme. Výrazně to zlepší bojeschopnost našich jednotek.“

Boje budou podle jeho odhadů „nejžhavější“ v březnu. Dodal, že Ukrajina plánuje na jaře velký nápor.

„V tu chvíli budeme svědky dalšího osvobozování území a uštědřování konečných porážek Ruské federaci,“ řekl. „To se bude dít na celé Ukrajině, od Krymu po Donbas,“ řekl americkým novinářům.

Rusové řeší problém, který může změnit rozložení sil ve válce

Válka na Ukrajině

Nelze vyloučit, že jde ze strany Budanova o zpravodajské hry, které jsou ve válečných konfliktech jejich nedílnou součástí.

Ukrajinské vedení opakovaně prohlásilo – navzdory tlaku od části spojenců –, že se nevzdá ani milimetru svého území. „Naším cílem, a my ho dosáhneme, je návrat k hranicím z roku 1991, jak Ukrajinu uznávají všechny subjekty mezinárodního práva,“ zdůraznil nyní Budanov.

Pro Rusy měl jasný vzkaz: „Neměli byste se bát transformace Ruska. Bude to jen ku prospěchu celého světa.“

Podle jeho názoru je „Putinův režim všem pro smích“ a dodal, že ruská vojska se omezují jen na obranu území, která stále ještě kontrolují na Ukrajině, ale „ne na dlouho“.

„Rusko už není pro svět vojenskou hrozbou, jenom těžko uvěřitelnou bájí,“ řekl.

Wagnerovcům se nedaří dobýt Bachmut, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám