Hlavní obsah

Babiš: Po konci v politice bych se asi vrátil do Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), jenž nyní kandiduje na prezidenta republiky, skončil v politice, tak se hodlá začít opět aktivně starat o svůj holding Agrofert, který má zaparkovaný ve svěřenských fondech. Řekl to v rozhovoru pro Novinky, v němž zároveň opět odmítl spekulace, že ačkoliv je stále majitelem a má nárok na zisky skupiny, tak nemá na fungování Agrofertu vliv.

Andrej Babiš o AgrofertuVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Když skončím v politice, tak ty svěřenské fondy otevřu a vrátím se. Jestli se vrátím do čela, to nevím, ale určitě tam můžu nějak pracovat nebo pomáhat. Ale dřel jsem celý život, takže už nebudu asi moc pracovat,“ přiblížil Novinkám Babiš.

Svěřenské fondy Babiš založil a holding Agrofert, o němž nyní mluví jako o své „bývalé firmě“, do nich zaparkoval v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů. Pod Agrofert spadají firmy z nejrůznějších hospodářských odvětví, ale také například mediální dům Mafra vydávající MF Dnes či Lidové noviny, nebo rádio Impuls. Ve statutech fondů Babiš figuruje jako „obmýšlený“, tedy zjednodušeně konečný příjemce peněz, které skupina vydělá.

I kvůli tomu Evropská komise v minulých letech šetřila, zda Babiš skutečně není ve střetu zájmů, protože podle ní má i po uložení do fondů na ně vliv a zájem na hospodářském úspěchu skupiny. Po dobu šetření Brusel pozastavil proplácení dotací Agrofertu, to se však změnilo v listopadu, kdy to opět u většiny společností ze skupiny povolil. Babišovy fondy spravují ředitel Agrofertu Zbyněk Průša a hlavní advokát skupiny Alexej Bílek.

„To, že jsem finální majitel, to je pravda, ale nemám žádné příjmy, žádné dividendy jsem si nebral a nemám na ni vliv. Takže jsem vyhověl českému zákonu. V rámci svěřenských fondů jsou tam nějaká práva a povinnosti, a dokud to tam je, tak já nemám právo, neovlivňuju, neřídím a nemám na to vliv. A věřte mi, že si na to dávám setsakramentský pozor, “ řekl Babiš.

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám