Hlavní obsah

Babiš: Lidi mě znají, nemusím do debat. Jsem tam prakticky přítomen duchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ostatní prezidentští kandidáti se potkávají v rámci předvolebních debat již několik týdnů, Andrej Babiš (ANO) se tomu vyhýbá. Omlouvá to tím, že radši navštěvuje občany v krajích a lidé ho i jeho názory stejně dobře znají. Navíc má za to, že v debatách je stejně „duchem přítomen“, když o něm protikandidáti diskutují.

Babiš: Lidi mě znají, nemusím do debat. Jsem tam prakticky přítomen duchem.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Proč bych chodil do debat? Lidi mě znají, znají mé názory. Dělal jsem premiéra, a to je náročnější než role prezidenta. Toho bych mohl dělat hned teď po odchodu ze studia,“ vysvětlil v předvolebním rozhovoru pro Novinky Babiš.

Když Babiš v polovině října oznámil kandidaturu na prezidenta, o níž se v souvislosti s jeho karavanovým turné po Česku měsíce spekulovalo, rozhodl se změnit rétoriku a být smířlivější. Od té doby se snaží mluvit klidněji, rozvážněji, než tomu bylo dřív, v dobách, kdy dělal premiéra a často reagoval impulzivně. To, že by se debatám s protikandidáty vyhýbal, aby si svou novou roli před voliči zachoval, odmítá.

„I když nechodím do debat, tak se tam o mně stále mluví, takže já jsem tam vlastně duchem přítomen. Ono to vypadá, že někteří kandidáti mají stejný program jako pětikoalice, antiBabiš. Takže já jsem tam defacto nepřímo přítomen,“ míní.

Předvolební debatu chce Babiš absolvovat až v lednu, do té doby bude dál objíždět republiku a setkávat se s lidmi.

O prezidentský úřad se v prezidentských volbách 13. a 14. ledna, případně v druhém kole o 14 dní později, uchází celkem osm uchazečů. Mezi favority průzkumů patří kromě Babiše také generál ve výslužbě Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám