Hlavní obsah

Začínají zápisy ukrajinských uprchlíků do škol a školek

Praha

V základních a mateřských školách v Česku začaly ve středu 1. června zápisy dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny na školní rok 2022/2023. Školy si mohly k zápisu zvolit termín do 15. července, na řadě míst tak budou mít ukrajinští žáci možnost přijít k zápisům až v následujících dnech a týdnech.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zápisy pro české děti se konaly v dubnu, přišlo k nim 142 tisíc předškoláků. Do mateřinek mohli Češi své potomky zapsat v první polovině května.

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

Věda a školy

Kolik ukrajinských běženců by mohlo do škol nastoupit od září, zatím není jasné. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) nedávno řekl, že v Česku je nyní registrováno asi 130 tisíc těchto dětí. Některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu. Počet budoucích žáků se upřesní až po zápisech.

Nový web nabídne přes 200 tisíc učebnic češtiny pro ukrajinské uprchlíky

Věda a školy

Část Ukrajinců začala do českých škol přicházet hned po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Podle České školní inspekce jich v polovině května bylo ve školkách 3800 a v základních školách 26 tisíc.

Možné potíže s kapacitou

Do školek jich podle inspekce zatím nenastoupily asi tři čtvrtiny a do základních škol dvě třetiny. Některé školy přitom už ohlásily problémy s kapacitou. V regionech, kde je utečenců hodně a míst ve školách málo, proto inspekce očekává potíže při přijímání dalších žáků. Mezi takové regiony může patřit např. Praha.

Podle inspekce se třetině ZŠ nedaří zajistit psychologa pro ukrajinské žáky

Věda a školy

„Kapacit je dostatek, pro základní školy je to 153 tisíc míst. Problém je, že nejsou rovnoměrně rozmístěny po České republice. V Praze a okolí se tak může stát, že (kapacity) nepostačí,“ upozornil nedávno i Gazdík.

Hlavní nápor se právě čeká se začátkem školního roku. „Po 90denním pobytu se na ně podle zákona vztahuje povinná školní docházka. To u většiny bude splněno právě 1. září,“ vysvětlil ministr.

„K 1. září může nastoupit do škol 50 tisíc ukrajinských žáků nebo také 150 tisíc ukrajinských žáků. Je těžké to zatím odhadnout,“ míní šéf MŠMT.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Usnadnit rozšíření kapacit má školám zvláštní zákon, který platí od března. Základní školy podle něj mohou zažádat o navýšení kapacity kvůli uprchlíkům bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školky do nejvýše 28 dětí.

Pomoct s umístěním ukrajinských žáků do škol by měla také spolupráce mezi obcemi, kraji a ministerstvem školství.

Ukrajinci se často účastní i dálkové výuky domovské školy

Školní inspekce zároveň v dubnu a květnu na více než polovině navštívených základních škol v ČR zjistila, že se Ukrajinci účastní zároveň i dálkové výuky své školy na Ukrajině. Podle inspekce to děti přetěžuje.

Doporučila proto ministerstvu školství, aby se snažilo s ukrajinským protějškem dohodnout na omezení požadavků pro účast uprchlíků na ukrajinské výuce na dálku.

Na MŠMT končí příjem žádostí o dotace na češtinu a adaptaci pro Ukrajince

Věda a školy

Ukrajinská vláda má naopak zájem na tom, aby se žáci vzdělávali dál v ukrajinštině a se svou zemí neztratili kontakt.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám