Hlavní obsah

Na MŠMT končí příjem žádostí o dotace na češtinu a adaptaci pro Ukrajince

– Praha

Na ministerstvu školství končí v úterý 31. května příjem žádostí o dotace na kurzy češtiny a adaptační skupiny pro děti válečných uprchlíků z Ukrajiny. Resort na dotace vyčlenil 1,4 miliardy korun s možností dalšího navýšení podle potřeby. O peníze mohly žádat veřejné vysoké školy a školská zařízení, včetně středisek volného času, kraje a obce či městské části hlavního města Prahy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podporu na provoz adaptačních skupin mohou obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace. Dotace půjdou na aktivity, které se budou konat do konce srpna.

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Věda a školy

O vyhlášení dotací informoval ministr školství Petr Gazdík (STAN) na začátku dubna. Na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let vyčlenil jeho úřad 150 milionů korun a na adaptační skupiny zaměřené na děti od tří do 15 let 1,25 miliardy korun.

Pětina ZŠ vytvořila pro Ukrajince adaptační skupiny

Podle zjištění České školní inspekce vytvořila tzv. adaptační skupiny pro Ukrajince téměř pětina základních škol. Adaptační skupiny i jazykové kurzy budou moct organizátoři s dotacemi pořádat i v létě, podobně jako loni doučovací tábory po covidové výuce na dálku.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Žáci z Ukrajiny začali do českých škol přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Podle Gazdíka je nyní v Česku zaregistrovaných asi 130 tisíc ukrajinských dětí, které by měly jít do škol od září. Některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu. Kolik jich je v ČR ve skutečnosti, se tak nyní přesně neví.

Do ZŠ chodilo v polovině května přibližně 26 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, v mateřinkách jich bylo 3800. Další asi nastoupí do škol a školek od září, zápisy pro ně budou od 1. června do 15. července.

MŠMT vyčíslilo náklady na začleňování ukrajinských školáků. Zatím jednotky milionů

Věda a školy

Vláda na konci března schválila na integraci běženců z Ukrajiny do konce srpna zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun.

Přesnější informace o dosavadních nákladech za uprchlickou vlnu by podle mluvčí ministerstva Anety Lednové mohly být k dispozici na přelomu června a července. Zatím podle ní bylo možné vyčíslit jednotky milionů Kč, a to např. za překlady textů pro jednotné přijímačky z češtiny do ukrajinštiny a angličtiny či na vzdělávání Ukrajinců v soukromých školách.

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Věda a školy

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související články

Socioložka: Začlenění do tříd se vyplatí

Integrace je dlouholetý proces. Aby byl úspěšný, musí do něj vláda investovat peníze i energii, vysvětluje socioložka Marie Jelínková z Fakulty sociálních věd...

Výběr článků

Načítám