Hlavní obsah

Výzkumníci z Brna přišli na to, jak recyklovat solární panely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solární panely lze zcela zrecyklovat, a to díky metodě, kterou vyvinuli chemici z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Životnost panelů je totiž maximálně 25 let. Materiál ze starého panelu je pak možné podle dosavadních postupů znovu využít k jiným účelům zhruba z 90 procent. Vědci ale nyní přišli na revoluční postup, s nímž po starém soláru nezůstane v podstatě vůbec nic.

Foto: archiv VUT

Drť z waferu (miska) se spojí s hliníkovými šponami do slisované tablety, která se nakonec speče do puku. Vzniká tak příměs pro slévárny

Článek

Česko zažívá solární boom, přičemž malých elektráren využívajících sluneční energii podle odborníků v budoucnu ještě přibude. Celkem je nyní v zemi 130 tisíc fotovoltaických elektráren, což zahrnuje i ty nejmenší, které mají lidé na střechách svých domů.

Zájem o ně se zvedá spolu se rostoucími cenami energií. Vyvstává ale problém, co se starými soláry.

Tím, že se panely recyklují na 90 procent, jsou sice splněny požadavky současné legislativy, ale Česko se zavázalo, že v roce 2030 ukončí skládkování odpadu. Wafery tak dosud představovaly pomyslnou odpadovou časovanou bombu

Cesta mobilů nevyšla

Při recyklaci se bez větších potíží odinstaluje mohutné sklo a hliníkový rám. Pro oba materiály je využití. Problém je ale s malou vodivou částí uprostřed panelu, nazývanou wafer. Je zatavená v polymeru a obsahuje stříbro, křemík, cín i zinek.

Unikátní fotovoltaický polygon na VUT naučí studenty pracovat se střešními soláry

Věda a školy

Pomyslně rozebrat ji lze chemickou cestou, kdy se jednotlivé kovy oddělí. Takto se postupuje při recyklaci mobilních telefonů. Jenže ty obsahují drobné částečky zlata, tudíž tam se tato metoda ekonomicky vyplatí.

Foto: archiv VUT

Výzkumníci Jaromír Wasserbauer (vlevo) a Matěj Březina z Centra materiálového výzkumu Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně

Zisk stříbra ze soláru touto cestou ale nestojí ekonomicky za to. „Spalování waferů není také řešením. To by bylo s ohledem na flourované polymery ve waferech v podstatě ekologickou katastrofou,“ upozornil vedoucí projektu Jaromír Wasserbauer z Fakulty chemické VUT.

Převodovka ze soláru

Místo metody rozebírání waferů přišli výzkumníci s neotřelým řešením. Wafery jen přemění na drť a k nim přidají špony vzniklé při obrábění hliníku. Vše se nejprve slisuje dohromady na tablety – a ty se pak spečou dohromady do podoby puku. Najdou využití ve slévárenství.

V Brně vymysleli vodivý beton. Stavby díky němu už nepromrznou

Věda a školy

„Uvědomili jsme si, že všechny kovy obsažené ve waferech se dají použít k vylepšení vlastností hliníkových slitin. Slévárenské firmy roztaví puky ve správném poměru s hliníkem a mohou z nich vyrábět třeba nové bloky motorů nebo převodovky,“ doplnil Wasserbauauer.

Nyní vědci hledají způsob, jak obdobným způsobem jednou zrecyklovat nejmodernější soláry, které neobsahují stříbro, ale další prvky: měď, indium, galium, selen, síru nebo zinek.

Foto: archiv VUT

Drť z waferu se spojí s hliníkovými šponami do slisované tablety, která se speče do puku

Denně se v České republice likvidují tři až čtyři tuny solárních panelů. Fotovoltaický boom v zemi ale nastal teprve v roce 2010, takže problémy se starými soláry teprve nastanou.

Tím, že se panely recyklují na 90 procent, jsou sice splněny požadavky současné legislativy, ale Česko se zavázalo, že v roce 2030 ukončí skládkování odpadu, takže wafery pro něj dosud představovaly pomyslnou odpadovou časovanou bombu.

Se soláry na balkoně může domácnost ušetřit tisíce

Finance

MND nabídne zákazníkům za kWh elektřiny z fotovoltaiky dvě koruny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám