Hlavní obsah

Se soláry na balkoně může domácnost ušetřit tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti v bytových nebo rodinných domech mohou ušetřit na energiích s pomocí fotovoltaiky, kterou si samy umístí typicky na balkoně. Zařízení lze za několik tisíc korun pořídit v obchodě. Systém však má několik omezení. Ročně takto lze ušetřit několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Návratnost investice ovlivňuje orientace instalace a náklon panelů. Například systém se 400 watty v Brně s jižní orien­tací může majiteli ročně vyrobit až 500 kilowatthodin elektřiny,“ řekl Právu Michal Marček ze společnosti Maycon.

To například při celkové ceně za kilowatthodinu elektřiny s jednoletou fixací u E.ON představuje úsporu více než 3400 korun za rok.

Tato společnost přitom systém se 400 watty nabízí za pořizovací cenu 13 tisíc korun, takže investice by se vrátila asi za čtyři roky.

Soláry se nevyplatí od stolu a ve spěchu

Finance

Jsou k dostání také v e-shopu

Zařízení o výkonu v řádu stovek wattů, která mohou například přes den ohřívat vodu v bojleru, jsou už velmi populární třeba v sousedním Německu nebo Rakousku. U nás je rozvoj takové fotovoltaiky teprve v plenkách.

Pořízení stojí několik tisíc až nižší desítky tisíc korun v závislosti na výkonu. Balkonovou fotovoltaiku nabízí nejen řada specializovaných firem, ale třeba i e-shopy Datart nebo Alza. O prodeji uvažuje i Lidl, který taková zařízení s úspěchem prodává v Německu. Maycon malé elektrárny nabízí od loňského dubna.

Podle Marčeka se ale balkonových fotovoltaik v Česku zatím měsíčně prodá maximálně několik desítek. Firma Maycon jich dodá do dvaceti za měsíc.

Datart, který tyto elektrárny nabízí třetím měsícem, dosud podle vedoucího oddělení příslušenství firmy Tomáše Krňávka dodal jen několik kusů.

Důvodem mohou být omezení, která se k takové „domácí“ instalaci vážou. Předně nejsou u takového mechanismu dovoleny přetoky, takže je potřeba se ujistit, že domácnost má v době výroby proudu jeho stálou spotřebu, například právě při ohřevu vody v bojleru.

Zájem o soláry sílí. Pozor na dodavatele

Ekonomika

Pozor na přetoky

To ale není velký problém. Krňávek odhaduje, že jen v důsledku provozu lednice, wi-fi routeru a přístrojů v pohotovostním (stand-by) režimu dosahuje trvalá spotřeba v průměrné domácnosti 100 až 300 wattů.

Navíc lze přetokům do přenosové sítě, jež by byly ne­oprávněnou dodávkou do distribuční soustavy, snadno technicky zabránit.

„U našeho řešení to zajišťuje relé, které dokáže fotovoltaiku odpojit, jakmile není odběr. Když tedy budete mít zapnutý spotřebič se spotřebou například 500 wattů, a vyrábíte zároveň 400 wattů, tak nemůže dojít k přetokům. A v momentě, kdy se spotřebič vypne, relé odpojí fotovoltaiku,“ vysvětlil Marček.

Jak postupovat
Pokud zájemce o balkonovou fotovoltaiku bydlí v bytovém domě, musí mít k její instalaci souhlas družstva nebo SVJ.
Dále je nutné informovat distributora elektřiny. Překročí-li součet výkonů jednotlivých panelů stanovenou hranici, měla by se po­dle mluvčího Energetického regulačního úřadu Michala Keborta s distributorem uzavřít nová smlouva nebo dodatek k té stávající.
Je možné, že bude třeba vyměnit elektroměr. To však distributor podle Michala Marčeka provede zdarma.
„Pokud žadatel oficiálně požádá, vyjádříme se k žádosti a stanovíme podmínky připojení, vystavíme návrh smlouvy o smlouvě budoucí a po akceptaci smlouvy vyměníme elektroměr,“ potvrdila Právu mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.
Poté dojde k instalaci na balkon. Tu často firmy, které fotovoltaiky prodávají, nabízejí jako službu.
V neposlední řadě je dobré vědět, že při nákupu takové malé elektrárny není nárok na dotaci od státu, jako je tomu v případě instalací střešních fotovoltaik.

Instalaci může provést jen elektrikář

Relé firma nabízí za 1490 korun a lidé si ho k systému musejí dokoupit, pokud nemají zajištěnu stálou spotřebu domácnosti vyšší, než je instalovaný výkon fotovoltaiky.

„Instalovat relé může jen elektrikář,“ dodal Marček. Případnou nadvýrobu jde ovšem také ukládat do baterie. Současně platí, že lidé si mohou sami instalovat pouze takové systémy, které lze rovnou zapojit kabelem do zásuvky. Jinak je potřeba, aby systém připojil elektrikář.

Pokud by někdo provozoval elektrárnu bez nahlášení distributorovi se starým elektroměrem a přetoky posílal do sítě, započítal by je starý elektroměr jako spotřebu a lidé by za to museli platit jako za odebranou elektřinu.

Anketa

Uvažovali byste o fotovoltaice na balkón?
Už ji mám
3,5 %
Uvažuji o tom
69,4 %
Ne
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2707 čtenářů.

Nová dotace přispěje seniorům na soláry

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám