Hlavní obsah

MND nabídne zákazníkům za kWh elektřiny z fotovoltaiky dvě koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci MND z řad domácností, kteří si vyrábějí elektřinu z fotovoltaiky na střeše a mají přebytky, je mohou firmě prodat. MND za jednu vykoupenou kilowatthodinu nabízí dvě koruny. Typický zákazník tak podle ředitele marketingu a komunikace MND Energie Jana Sýkory může ušetřit až šest tisíc korun ročně.

Foto: ZČU

Ilustrační snímek solárních panelů

Článek

Služba s názvem Solární účet se zatím týkala nových zákazníků s jakýmkoli ceníkem elektřiny od MND, v následujících dnech ji budou moci využít i zákazníci stávající. Měsíčně vyjde na 60 Kč bez ohledu na objem elektřiny, kterou MND vykoupí.

Pořídit si ji mohou domácnosti, které vlastní fotovoltaiku s instalovaným výkonem do 50 kW provozovanou pro vlastní spotřebu a s provozovatelem distribuční soustavy mají ujednánu možnost přetoků přebytečné elektřiny do sítě.

Solární účet lze zřídit online na www.mnd.cz nebo telefonicky na zákaznické lince. Peníze potom firma vyplatí podle jeho volby měsíčně nebo jednou ročně.

Boom fotovoltaiky na panelácích? Klíčem bude shoda vlastníků bytů

Chuťovky

„Službu jsme chtěli maximálně zjednodušit. Jinde nabízejí dodavatelé třeba virtuální baterie, kde se ale liší měsíční platba podle uskladněných kapacit a pohybuje se v řádu stovek korun,“ uvedl Sýkora. Další dodavatelé podle jeho slov například navazují měsíční platbu podle množství kW instalovaného výkonu na střeše, a i v tomto případě se pak platby pohybují ve stokorunách měsíčně.

Firma už má fotovoltaiky s výkonem 11 MW

MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka rovněž dokončila akvizici fotovoltaické elektrárny v Orlové u Ostravy s instalovaným výkonem 7 MW. Spolu s další elektrárnou Mušov na jihu Moravy o výkonu 2,65 MW a již provozovanou elektrárnou Tichá o výkonu 1 MW bude skupina do konce roku mít celkový instalovaný výkon 11 MW.

„Budeme na 70 procentech závazku pokrýt do roku 2025 minimálně celou spotřebu energetické skupiny MND z vlastních obnovitelných zdrojů,“ řekla ředitelka divize Energy MND Jana Hamršmídová.

Fotovoltaika v Orlové vznikla na brownfieldu po dolu Žofie v Orlové-Porubě o celkové výměře 6,2 hektaru. Uvedena do provozu byla v květnu a pokryje asi 40 procent roční spotřeby skupiny MND.

Kapacitu ještě rozšíří

Elektrárna v Mušově byla vystavěna v bývalém areálu JZD na pravém břehu nádrže Nové Mlýny. Instalace technologií byla dokončena v září, zahájení dodávek elektřiny do sítě se předpokládá v říjnu. Příští rok by měla instalovaná kapacita narůst o další jeden MW.

Elektrárnu Tichá severně od Frenštátu pod Radhoštěm provozuje MND od srpna loňského roku.

Firma rovněž jako první v České republice na rekultivovaném pozemku po vlastní hornické činnosti staví agrovoltaický systém, tedy takový, který spojuje výrobu z obnovitelných zdrojů a zemědělství. Zákon to sice ještě neumožňuje, ale firma staví fotovoltaiku na půdě, která není zemědělská. Vysadí na ní také 1555 rostlin vinné révy. Elektrárna s výkonem 100 kW by měla zahájit dodávky elektřiny v listopadu.

Dotace na zateplení a fotovoltaiku jsou zpět

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám