Hlavní obsah

Unikátní fotovoltaický polygon na VUT naučí studenty pracovat se střešními soláry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní laboratoří se zvláštním názvem Fotovoltaický polygon se nově může pochlubit Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského Vysokého učení technického (VUT). Jde v podstatě o učebnu, v níž se studenti techniky naučí správně napojovat a pracovat s fotovoltaickými střešními systémy. V Česku jich výrazně přibývá.

Foto: VUT

Novinkou na brněnské technice je fotovoltaický polygon, na němž se studenti naučí pracovat se střešními solárními elektrárnami.

Článek

Podle Solární asociace bylo v letošním prvním pololetí uvedeno do provozu 45 197 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 487 megawattů (MW). Počet instalovaných zařízení byl téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok.

Tento nárůst bude dále pokračovat.

Kvalitnější příprava

„Cvičný polygon představuje možnost, jak rozšířit teoretické znalosti studentů o praktické zkušenosti. Lépe je připraví do praxe. Přiblížíme se tak výuce na profesních vysokých školách, které v ČR ještě nemají zákonnou úpravu,“ řekl Právu Jiří Vaněk z Ústavu elektrotechnologie elektrotechnické fakulty.

Mobilní fotovoltaiku využijete i na cestách

Tipy a trendy

Do vybudování polygonu se zapojila Česká fotovoltaická asociace. Dosud byla tato výuka možná jen formou počítačové simulace.

Součástí laboratoře je fotovoltaická střecha a solární panely, které umožňují zapojování komponentů pro síťový i hybridní fotovoltaický střídač na propojovacím panelu.

Foto: VUT

Fotovoltaický polygon budou využívat především studenti předmětu Projektování fotovoltaických elektráren.

Obsahuje i ukázkové řešení odpojování stejnosměrného napětí fotovoltaických modulů, které je zde nutné s ohledem na bezpečnost montérů či hasičů při údržbě elektrárny nebo při případném požáru.

Nácvik pro studenty

Podstatnou částí laboratoře je i polygon elektromobility, který je vybaven dobíjecí stanicí a konektorovacím propojovacím pracovištěm. Umožňuje tak navrhnout, zapojit a ověřit funkčnost navržené dobíjecí stanice a její komunikaci se softwarovou podporou.

Požárů fotovoltaik přibývá, podle komory za to mohou neodborné instalace

Ekonomika

Fotovoltaický polygon budou využívat především studenti předmětu Projektování fotovoltaických elektráren (XPC-PFV), který je nabízen jako volitelný všeobecný předmět studentům osmi bakalářských programů a sedmi magisterských programů Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií.

Předmět si však mohou zapsat i studenti z ostatních fakult brněnské techniky.

Brněnští vědci přišli s recepturou, která zdvojnásobí odolnost betonu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám