Hlavní obsah

Výuka online je problematická, snad nepotrvá déle, doufají zástupci škol

Novinky, ČTK, Filip Šára
Praha
Aktualizováno

Zástupci ředitelů a učitelů škol doufají, že přechod na výuku na dálku bude platit od středy skutečně jen do 1. listopadu, jak oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Distanční vzdělávání mladších školáků je podle nich problematické, přičemž i u starších žáků je pomalejší, než když se učí ve škole. Některým základkám navíc zatím chybí vybavení na dálkovou výuku, protože jim dosud nepřišly objednané počítače.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vláda v pondělí rozhodla, že kvůli špatnému vývoji epidemie koronaviru se od středy 14. října do 1. listopadu uzavřou školy – včetně prvního stupně základních – a přejdou na distanční výuku.

Mateřských škol se opatření netýká. Na výuku online v celé ČR přešly už v pondělí střední a vysoké školy.

Přehled změn u škol od středy 14. října

  • Zavírají se všechny školy s výjimkou škol mateřských a speciálních. Budou vyčleněna zařízení pro děti pracovníků záchranného systému, především lékařů a zdravotních sester.
  • Vysoké školy mohou pořádat zkoušky, kde není více než 10 lidí.
  • Zakázal se pobyt studentů, kteří mají jiné bydliště v ČR, na kolejích. Nicméně VŠ studenti, kteří jsou v karanténě či mají doma někoho rizikového, by na kolejích nakonec mohli zůstat i nadále, podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se na ně měla vztahovat výjimka z nařízení vlády. Jinak se ale mají ze dne na den vystěhovat.

Zmatky v nařízení o kolejích. Studenti se mají ze dne na den vystěhovat

Domácí
  • Na středních školách bude zakázána praktická výuka.
  • Základní umělecké školy musejí zrušit i krátce povolenou výuku jeden na jednoho. Možnost individuální výuky si tak příliš „neužily“.

Zavírají se i ZUŠ. Individuální výuka však u nich bude možná

Věda a školy

U mladších dětí je nutná asistence rodičů

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého bude výuka na dálku problematická hlavně pro prvňáky a druháky, možná i některé třeťáky. Podle něj se mělo udělat vše pro to, aby tyto ročníky mohly zůstat ve školách, protože distanční vzdělávání v jejich případě nemůže fungovat bez asistence rodičů.

„Pokud by to bylo opravdu jen na 14 dní, to si umím představit, ale pokud by to mělo trvat déle, tak to tedy, děj se vůle boží,“ poznamenal.

Přehledně: Jaká další opatření začnou ve středu platit

Koronavirus

Asociace ředitelů ZŠ již před vyhlášením opatření v tiskové zprávě uvedla, že delší uzavření prvního stupně by mohlo mít vážné následky pro úroveň vzdělání dětí.

„Pro prvňáky online výuka nepřipadá v úvahu, bude to všechno na rodičích. Už z jara víme, že distanční výuka není vhodná pro děti ze sociálně slabých rodin, rodiče jim nepomůžou,“ přidala se ředitelka ZŠ Prodloužená v Pardubicích Jana Smetanová.

Komplikovanější je podle ní distanční výuka i pro děti, které mají s učením problémy a které potřebují osobní pomoc učitelů či asistentů. „Tyto děti z jara neumí nic, teď jsme to s nimi začali dohánět,“ dodala.

Od středy se zavřou všechny školy

Domácí

Výuka na dálku tak po zkušenosti z první vlny epidemie bude nyní podle Černého lepší než na jaře, ale nebude odpovídat představě o tom, jaká by měla být.

Řada škol zatím nemá na výuku na dálku vybavení

Podle předsedy Asociace ZŠ, který vede Masarykovu základní školu v Praze-Klánovicích, navíc řada škol a učitelů zatím nemá vybavení na výuku na dálku. Školy podle něj třeba počítače a další potřebnou techniku začátkem září sice objednaly, ale řada jich zboží zatím nedostala.

„Najednou to objednali všichni, takže to, co dřív trvalo do týdne, tak nyní trvá měsíc a déle,“ řekl Černý. Učitele by podle něj navíc bylo potřeba ještě proškolit, což mnoho škol chtělo udělat, až budou mít k dispozici vlastní počítače.

Tento měsíc mají školy od státu prostřednictvím krajů dostat na dovybavení zhruba 1,3 miliardy korun. Podle Asociace ředitelů ZŠ i spolku Pedagogická komora peníze školám zatím nedorazily. Černý to ale nepovažuje za velký problém. Na zaplacení objednávek mohly již dříve použít třeba peníze určené jinak na provoz, jak zmínil.

Peníze na ICT techniku dostanou i víceletá gymnázia. Střední školy však stále ne

Věda a školy

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová zpřísnění opatření v současné situaci chápe. Vývoj epidemie označila za „velký malér“. „Každopádně se to asi mělo řešit mnohem dřív,“ řekla.

Doplnila, že podle ní by se nyní měly zrušit dva dny volna, které ministerstvo minulý týden vyhlásilo na 26. a 27. října, aby pomohlo omezit setkávání dětí.

„Mohli bychom pak aspoň učit online. Takto přijdeme o celý týden (kdy jsou podzimní prázdniny) a online výuka není odpovídající tomu, když jsou děti ve třídě. Při online výuce jde vše pomaleji,“ prohlásila ředitelka pražského Gymnázia nad Štolou.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozornil, že školy jsou podle dat ministerstva zdravotnictví jedním z hlavních zdrojů šíření nákazy. „Nezavřít první stupeň základních škol by tak bylo nezodpovědné a znamenalo by to další masivní šíření nákazy přes rodiny,“ konstatoval.

O děti zdravotníků může být postaráno, plánuje vláda

Domácí

Podle Prouzy je klíčové, že nadále budou fungovat školy pro děti zdravotníků a dalších pracovníků kritické infrastruktury, kteří nyní nemohou zůstávat s dětmi doma.

Speciální školy nadále prezenčně

Jak na dotaz Novinek potvrdilo ministerstvo školství, výjimka platí i pro tzv. speciální školy.

„Přestože vláda omezuje od středy 14. října kromě jiného provoz obou stupňů ZŠ, provoz základních škol a tříd podle § 16 odst. 9 omezen není. Pro tyto školy a třídy také zůstávají v provozu družiny a internáty,” sdělila mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Třídy podle § 16 odst. 9 školského zákona je možné zřizovat pouze pro děti nebo žáky s mentálním, tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením, závažnými vadami řeči, závažnými vývojovými poruchami učení, závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem.

Provoz takové družiny podle ní nemusí naplňovat charakter zájmového vzdělávání, může se jednat o zajištění dohledu nad žákem do doby převzetí čili odchodu žáka ze školy.

Reklama

Související články

Děti kvůli epidemii přijdou i o kroužky

Po škole hned domů. Přestože vláda nakonec nezrušila výuku na 2. stupni a na prvních stupních se pokračuje beze změn, zákaz školních kroužků ochudí děti...

Výběr článků

Načítám