Hlavní obsah

Zmatky v nařízení o kolejích. Studenti se mají ze dne na den vystěhovat

Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Studenti vysokých škol, kteří bydlí na kolejích, se musí během úterka vystěhovat, pokud mají v Česku jiné bydliště. Nařízení ministerstva zdravotnictví ale naráží na praktickou stránku věci. Někteří studenti jsou v karanténě, jiní mají v karanténě rodinu. Další nemají možnost během jediného dne zorganizovat stěhování věcí. Jiní ve městě, kde studují, současně pracují a financují tak náklady na školu. Ze dne na den tak mají přijít o bydlení.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

Někteří z nich zřejmě budou moci na kolejích zůstat. Plyne to z vyjádření ministra školství Roberta Plagy, který s ministerstvem zdravotnictví dohodl výjimky z vládního nařízení.

„S MZd se nám podařilo dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,” napsal na Twitter ministr školství Robert Plaga (ANO).

Ovšem tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví i po tomto Plagově tweetu Novinkám sdělilo, že stále platí nařízení o vystěhování všech studentů, kteří mají v ČR jiné bydliště.

Proti vystěhovávání studentů z kolejí ze dne na den se postavili někteří rektoři, řeší to i s právníky. Studenti platí za pokoj nájem a mnoho z nich má na kolejích hlášený přechodný pobyt.

Od středy mají podle pondělního rozhodnutí vlády studenti zakázáno pobývat na vysokoškolských kolejích, výjimku mají cizinci či studenti, kterým byla vládou uložena pracovní povinnost, či ti, kteří se účastní klinické a praktické výuky.

Od středy se zavřou všechny školy

Domácí

O zhruba hodinu a půl ministra v úterý předběhla rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která změny avizovala na Twitteru a zároveň Plagovi poděkovala.

„Děkuji Robertu Plagovi, že právě došlo k přehodnocení zavření kolejí a že reflektuje všechny námi vznesené připomínky. Jsem ráda, že nebudeme muset posílat domů studenty v karanténě nebo studenty, kteří se bojí za starými rodiči. Díky, že zvítězil rozum!” napsala na Twitteru Nerudová.

„Panu ministrovi jsem řekla, že nebudu odmítat ubytovat studenty v karanténě, studenty, kteří mají strach se kvůli nemocným studentům vrátit, či ty, kteří mají rodinu v karanténě. A on mě ujistil, že nemusím mít strach, že všechny tyto případy během dneška ošetří ve výkladu,” sdělila Novinkám předtím Nerudová. I kdyby resort výjimky nepřidal a nařízení by platilo v původní podobě, nepřistoupila by na vystěhovávání studentů.

Univerzita Karlova podle informací Novinek zatím vyčkává na doplňující výklad opatření od ministerstva školství.

Proti nařízení se kromě řady akademiků postavil také například pirátský pražský radní pro školství Vít Šimral, který jej považuje za nejméně smysluplné a navíc za „podraz” na vysokoškoláky. Velká část studentů žijících na kolejích totiž zároveň pracuje ať už na dohody, nebo na úvazky a nucené „vystěhování” na určitou dobu pro ně může být z tohoto hlediska velmi problematické. O práci, a tím často i o způsob financování nákladů na studia, mohou přijít.

Přehledně: Nové změny od pondělí

Koronavirus

„Ti lidé pracují, mnoho z nich žije zcela nezávisle na rodině, tohle je prostě podraz. Podporuji rektory pražských VŠ, kteří se snaží rozhodnutí vlády ještě změnit,” uvedl na Twitteru Šimral.

Reklama

Související témata:

Související články

Od středy se zavřou všechny školy

Od středy se zavřou všechny školy kromě mateřských, a to až do 1. listopadu. V pondělí večer o tom rozhodla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Opatření mají...

Restaurace, bary a kluby úplně zavřou

Restaurace, bary a kluby budou muset od středy zavřít až do 3. listopadu. Zároveň s tím vláda v rámci zpřísnění protiepidemických opatření kvůli špatné situaci...

Výběr článků

Načítám