Hlavní obsah

Virgin Galactic připraví program pro soukromé lety na vesmírnou stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Firma Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona oznámila, že podepsala s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) smlouvu o připravení programu na podporu soukromých misí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sir Richard Branson

Článek

Bransonova společnost se sídlem v americkém Novém Mexiku zaměřená na vesmírnou turistiku bude na základě dohody s Johnsonovým vesmírným střediskem NASA v Houstonu identifikovat zákazníky se zájmem o soukromé mise.

Pokus o start rakety vypuštěné ze speciálně upraveného letounu se nezdařil

Věda a školy

Kromě toho Virgin Galactic připraví výcvikový program, pomoc s dopravou a také se zdroji na oběžné dráze a na Zemi.

Spoléhat se na soukromé firmy

Americká kosmická agentura hodně spoléhá na soukromé společnosti, které jsou ochotné podílet se na průzkumu vesmíru. K těm patří především SpaceX Elona Muska, která koncem května při úspěšném testu dopravila poprvé astronauty NASA na ISS pomocí své nosné rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

Další společností je Boeing, která chce první testovací let své lodi CTS-100 Starliner s posádkou uskutečnit také ještě letos. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.

Crew Dragon se na Zemi vrátí v srpnu, očekává NASA

Věda a školy

Reklama

Související články

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur ležící nicméně na území Kazachstánu. Jde o rozsáhlý komplex odpalovacích...

Výběr článků

Načítám