Hlavní obsah

Miliardář žádá o půjčku kvůli záchraně aerolinek. Chce ručit soukromým ostrovem

Novinky, mšv

Zakladatel aerolinek Virgin Atlantic Richard Branson se ocitl v patové situaci. Aby svou společnost uchránil před koronavirovou krizí a nemusel propouštět zaměstnance, požádal britskou vládu o půjčku. Napoprvé však neuspěl. Teď chce štěstí zkusit znovu, přičemž jako protihodnotu nabízí svůj soukromý ostrov, uvedly britské servery The Independent a Metro.

Foto: Profimedia.cz

Richard Branson na archivním snímku

Článek

Branson v otevřeném dopise svým zaměstnancům napsal, že udělá vše pro to, aby udržel aerolinky v chodu, což se ovšem neobejde bez vládní pomoci. „Čelíme mnoha nejistotám a nevíme, jak dlouho budou letadla uzemněná,“ uvedl miliardář.

Doplnil, že by měla pomoci komerční půjčka od vlády, peníze přitom nechce zadarmo. „Realita této bezprecedentní krize má za následek, že spousta aerolinek potřebuje vládní pomoc a mnohé z nich už ji dostaly,“ vysvětlil Branson v narážce na společnost easyJet, která půjčku od britské vlády obdržela začátkem měsíce.

Brason čelí kritice

Napoprvé s půjčkou, jejíž výše má být zřejmě kolem 500 milionů liber (15,6 miliardy korun), Branson neuspěl. Rozhodl se proto o druhý pokus, při kterém se rozhodl dát jako protihodnotu svůj soukromý ostrov Necker Island na Britských panenských ostrovech v Karibiku. Jeho hodnota se podle serveru Metro odhaduje na 80 milionů liber (2,5 miliardy korun).

Branson v posledních týdnech čelil také kritice, jakým způsobem koronavirovou krizi zvládá. Proti ní se ohradil a uvedl, že jeho bohatství neznamená, že má takové množství peněz v bance, které je ihned připraveno k výběru.

O vládní půjčku žádaly také druhé největší australské aerolinky Virgin Australia, další z Bransonových společností. Rovněž však neuspěly, dobrovolně na sebe proto nechaly uvalit správu.

Koronavirus položil druhé největší australské aerolinky. Nechaly na sebe uvalit správu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám