Hlavní obsah

Pokus o start rakety vypuštěné ze speciálně upraveného letounu se nezdařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První testovací let rakety společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona se v pondělí 25. května nezdařil, a to kvůli blíže nespecifikované poruše. Raketa LauncherOne, vypuštěná ze speciálně upraveného letounu pojmenovaného Cosmic Girl (Vesmírná dívka), měla na oběžnou dráhu dopravit satelit, selhala ale krátce po startu. Tento týden kosmonautice úplně nepřeje, ve středu byl kvůli počasí odložen i historický start lodi firmy SpaceX s lidmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pokus o start rakety vypuštěné ze speciálně upraveného letounu se nezdařilVideo: Reuters

 
Článek

S odvoláním na prohlášení společnosti o nezdaru informovala agentura Reuters, která nabídla v rámci svého videa i ilustraci, jak to mohlo vypadat. Živě se událost nevysílala, nicméně společnost Virgin Orbit zveřejnila jednu velice zajímavou fotografii dvoustupňové rakety poté, co ji letoun „odhodil“.

Foto: Virgin Orbit

Snímek rakety LauncherOne po odpoutání od boeingu.

Více než 21 metrů dlouhá raketa LauncherOne měla odstartovat ve výšce 10 600 metrů nad mořem ze speciálně upraveného Boeingu 747, vypouštěna má být ze závěsu pod křídlem.

Mise zahájená z letecké základny Mojave Air and Space Port v Kalifornii nicméně skončila jen několik okamžiků poté, co se raketa v pondělí večer SELČ odpoutala od mateřského letounu nad Tichým oceánem.

Konec závislosti na Rusku odložen. Start astronautů z USA zastavilo počasí

Věda a školy

První část akce přitom probíhala podle očekávání. „LauncherOne si po uvolnění zachoval stabilitu, došlo k zažehnutí motoru NewtonThree na prvním raketovém stupni,“ radovala se firma nejprve na Twitteru. Bezpečné uvolnění rakety z letadla je nesporným úspěchem, stejně tak následný zážeh motoru. Ten ale běžel jen pár sekund a raketa se nedostala na stanovenou oběžnou dráhu.

Samotné letadlo i s posádkou poté bezpečně přistálo. „V první fázi demonstračního letu rakety se zkrátka brzy vyskytla anomálie. Budeme vědět více, až naši inženýři zanalyzují hory dat, která jsme sesbírali,“ stojí v prohlášení společnosti.

Podle Jonathana McDowella, astronoma z Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku v americkém Bostonu, došlo k pádu rakety v místě nad severním Pacifikem. Systém meteorologického radaru příští generace (NEXRAD), který se nachází v Los Angeles, zřejmě podle webu Business Insider zachytil to, co vypadá jako rozpad oné rakety.

Podpora od konkurenta

V současné době má Bransonova firma vyrobeno několik raket LauncherOne pro další mise.

Virgin Orbit je spojená s další Bransonovou firmou Virgin Galactic, která plánuje pořádat turistické lety do vesmíru. Stejný cíl si vytkly i další soukromé společnosti, Blue Origin zakladatele Amazonu Jeffa Bezose či SpaceX šéfa Tesly Elona Muska – ten nyní vyjádřil společnosti Virgin Orbit svou podporu a účast s tím, že „orbita je těžká“...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám