Hlavní obsah

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur/Praha

Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur ležící nicméně na území Kazachstánu. Jde o rozsáhlý komplex odpalovacích ramp pro pilotované lety zejména k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kosmické sondy, komunikační družice a družice typu kosmos. Zřízen byl 2. června 1955.

Foto: Profimedia.cz

Odpalovací rampa na ruském kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu

Článek

Místo pro zřízení raketové základny, pozdějšího kosmodromu Bajkonur, bylo vybráno z řady lokalit v roce 1954 jako náhrada za územně nedostačující komplex Kapustin Jar.

Polohu kosmodromu sovětské úřady ze strategických důvodů dlouho utajovaly a zveřejněna byla až po letu lodi Vostok-1 s Jurijem Gagarinem v roce 1961. Název Bajkonur je odvozen od hornického města vzdáleného asi 300 kilometrů od kosmodromu. Základně se později začalo říkat také podle blízké vesnice Ťuratam.

Závislost Ruska na Bajkonuru by měl snížit nový ruský kosmodrom Vostočnyj, který se nachází v Amurské oblasti a jehož stavba začala v roce 2010.

Rozhodnutí o vybudování nového Bajkonuru, tedy kosmodromu a stejnojmenného přilehlého města dodnes sloužícího jako bydliště jeho pracovníků, padlo v únoru 1955, výstavba probíhala od roku 1955 do dubna 1957. Komplex má rozlohu asi 6717 kilometrů čtverečních, kromě odpalovacích ramp se zde nachází přes 400 kilometrů železničních tratí a více než 1200 kilometrů silnic.

Z Bajkonuru odstartovala raketa k Marsu, má zkoumat stopy života

Věda a školy

V říjnu 1957 byla z Bajkonuru vypuštěna první umělá družice Země Sputnik-1 a v dubnu 1961 se odtud vydal Jurij Gagarin na první pilotovaný let do vesmíru. V dubnu 2001 z Bajkonuru odstartovala ruská loď Sojuz TM-32 s prvním „vesmírným turistou” americkým multimilionářem Dennisem Titem na palubě.

Rusové mají Bajkonur od Kazachů pronajatý do roku 2050

Nyní létají z Bajkonuru například posádky k ISS, byť Američané už uskutečnili vlastní pilotovaný let lodi Crew Dragon společnosti SpaceX a plánují do budoucna další.

Samo Rusko má startovací plochy v Bajkonuru pronajaty do roku 2050 a každoročně odvádí do kazašské státní pokladny 115 milionů dolarů (přes 2,8 miliardy korun) nájemného.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

Závislost Ruska na Bajkonuru by měl snížit nový ruský kosmodrom Vostočnyj, který se nachází v Amurské oblasti a jehož stavba začala v roce 2010. O šest let později z něj odstartovala první raketa, kosmodrom však dosud není zcela hotov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám