Hlavní obsah

V New Yorku úspěšně transplantovali srdce roční holčičce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než rok a půl stará japonská holčička, která koncem března odcestovala do USA kvůli transplantaci srdce, úspěšně podstoupila operaci a nyní se zotavuje. Aoi Sató, které byla diagnostikována vrozená srdeční vada, podstoupila dohromady už čtyři operace.

Video: Reuters

 
Článek

Poté, co se Aoi v říjnu 2021 narodila, nalezli lékaři mezery ve stěně mezi její pravou a levou srdeční komorou.

V lednu 2022 podstoupila operaci, jenže poté měla nepravidelný srdeční tep. Byl jí zaveden kardiostimulátor, ale její stav se nezlepšil a hrozilo fatální selhání srdce.

Jak v úterý 22. března informovala agentura Reuters, vzhledem k tomu, že transplantace srdce pro malé děti se v Japonsku provádějí jen zřídka, rozhodli se její rodiče nechat tento zákrok provést v zámoří, a to na newyorské klinice Columbia University Irving Medical Center.

Z Košic do Prahy převáželi stále tlukoucí srdce

Evropa

Holčička z Tokia odcestovala se svými rodiči do Spojených států 30. března, aby podstoupila transplantaci. „Konečně můžeme jet do USA,“ řekla tehdy novinářům na tokijském letišti Haneda matka dítěte Sayaka Sató. „Chci, aby byla transplantována bezpečně, bez ohledu na to, co to stojí,“ dodala.

Prostředky na proceduru a cestovní a životní náklady pro rodinu získali Satóovi skrze dary a crowdfundingovou kampaň, jelikož japonské zdravotní pojištění náklady nepokrylo.

Operaci američtí lékaři provedli 12. srpna. Očekává se, že Aoi bude propuštěna z nemocnice přibližně za dva týdny.

Úskalí této rodiny ukazují na důležitost zvýšení počtu dárcovství orgánů v Japonsku, aby se snížila zátěž pacientů a jejich rodin a zachránilo se co nejvíce dětských životů, poznamenal server listu The Japan Times.

V USA transplantovali muži s mozkovou smrtí ledvinu prasete. Funguje už měsíc

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám