Hlavní obsah

Z Košic do Prahy převáželi stále tlukoucí srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V transplantačním centru univerzitní nemocnice Louisa Pasteura Košice odebrali a s využitím speciálního zařízení poprvé transportovali stále bijící srdce až do Prahy. Ve čtvrtek o tom informovala televize Markíza.

Foto: Košická nemocice

Transplantované srdce

Článek

Při transplantaci jde pokaždé o čas a při běžném transportu se srdce musí dostat k příjemci do čtyř hodin.

„S využitím moderní technologie je možné tento čas prodloužit až na dvojnásobek. Srdce navíc nepřestane bít a po transplantaci bije dál v hrudi příjemce,“ uvedla televize.

Košická nemocnice při úspěšné akci spolupracovala s týmem Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.

„Bijící srdce se nám podařilo transportovat k příjemci do Prahy. Předcházel tomu úspěšný odběr orgánu v našem transplantačním centru,“ řekl ředitel košické nemocnice Ľuboslav Beňa.

Ve zmíněném případě se jednalo o dva muže přibližně stejného věku. Po stanovení mozkové smrti byl pacient v Košicích určený jako dárce.

„Pražští odborníci k nám poprvé přijeli se speciálním vybavením, které napodobuje fyziologický stav, zároveň udržuje srdce v teplém a bijícím stavu. Na to, aby se v přístroji vytvořil simulovaný krevní oběh, je potřebné odebrat dárci přibližně 1,5 až 2 litry krve,“ vysvětlil primář transplantačního oddělení Igor Gaľa.

V uplynulých pěti letech odebrali v transplantačním centru v Košicích 23 srdcí vhodných k transplantaci. V prvním pololetí letošního roku se jednalo o šest srdcí, což je nejvíc na Slovensku.

Sanitka vezoucí srdce k transplantaci měla do kolon na D1 policejní doprovod

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám