Hlavní obsah

V USA transplantovali muži s mozkovou smrtí ledvinu prasete. Funguje už měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři z newyorské kliniky NYU Langone Health transplantovali mozkově mrtvému muži Maurici Millerovi prasečí ledvinu. Zvířecí ledvina funguje v lidském těle, které bylo darováno medicíně, už více než měsíc, což je zatím nejdelší doba, jaká se kdy povedla. Tento týden o tom informovala agentura AP.

Mozkově mrtvému muži transplantovali ledvinu z praseteVideo: MARY MILLER-DUFFY, AP

 
Článek

Transplantační tým pracuje na experimentech, aby zjistil, zda ledviny prasat mohou normálně fungovat u dárců s mrtvým mozkem, což je kritický krok k potenciálnímu přesunu daných zákroků mezi živé pacienty.

Mary Millerová-Duffyová se po smrti svého bratra odhodlala darovat Mauricovo tělo na výzkum dárcovství orgánů.

Péče jako o živého pacienta

Chirurgové mu vyměnili ledviny za jednu z geneticky modifikovaného prasete. Pak se lékaři, sestry a další zdravotnický personál starali o Millerovo tělo jako o živého pacienta – včetně každodenní pečlivé kontroly ledviny.

Lékaři v USA dali mladému muži s popáleninami novou tvář a ruce. Chválí je i Pomahač

Věda a školy

Transplantační chirurg Adam Griesemer, který také studuje, jak imunitní systém reaguje na zvířecí orgány, přiznal agentuře AP, že v podvědomí má stále myšlenku: „OK, věci jdou dobře, vše stále funguje – ale do kdy? Kdy se to začne obracet?“

„Je pozoruhodné, že již více než měsíc plní všechny tělesné funkce, které má zdravá ledvina vykonávat – nejdelší dobu, kterou kdy prasečí ledvina u člověka fungovala,“ konstatoval. Nyní podle něj již běží „odpočítávání“, zda ledvina vydrží druhý měsíc.

Dostat se na transplantaci orgánu je běh na dlouhou trať. Na čekací listině v USA je více než 100 tisíc lidí, z nichž většina potřebuje právě ledvinu, připomíná AP.

Desetiletí pokusů navíc nedokázalo zabránit lidskému imunitnímu systému zlikvidovat cizí tkáň. Nyní však prasata geneticky modifikovaná tak, aby jejich orgány byly podobnější lidským, obnovují zájem o tyto xenotransplantace (zákrok, kdy se nefunkční tkáň či orgán příjemce nahradí zdravým odpovídajícím orgánem či tkání od jedince jiného živočišného druhu pozn. red.).

Transplantované srdce a zvířecí virus

Je toto všechno skutečně dalším krokem k tomu, aby se začaly provádět xenotransplantace? Má to i sporné otázky. Je třeba připomenout, že loni v lednu transplantovali 57letému Davidu Bennettovi – jako prvnímu člověku – srdce prasete, jež bylo geneticky modifikováno, aby mužovo tělo mohlo orgán přijmout.

U muže, který zemřel po transplantaci prasečího srdce, našli zvířecí virus

Věda a školy

Jelikož organismus nové srdce okamžitě neodmítl, vzbudil tento případ naděje, že by se zvířecí orgány mohly jednou ve velkém používat k transplantačním zákrokům pro záchranu života.

Jenže v těle daného Američana, který zemřel po dvou měsících v březnu 2022, pak byly objeveny stopy prasečího viru. Jak tehdy Novinky informovaly, k selhání jeho nového srdce a následnému úmrtí mohl prasečí virus přispět.

Odhalení zvířecího viru v lidském těle s prasečím orgánem tak podnítilo obavy z transplantace zvířecích orgánů. Podle kritiků by jejich rozsáhlé využití mohlo usnadnit přechod zvířecích patogenů na člověka.

Čechy s leukémií zachraňuje většinou kostní dřeň z ciziny

Domácí

Průlom v medicíně? Britové změnili krevní skupinu ledviny od dárce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám