Hlavní obsah

Šéf školských odborů oslovuje v dopise rodiče. Vysvětluje důvody stávky 27. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda školských odborů František Dobšík oslovil v úterý v otevřeném dopise rodiče dětí, aby objasnil důvody celodenní výstražné stávky učitelů. Školští odboráři minulý týden rozhodli, že se stávka uskuteční v pondělí 27. listopadu v základních, středních i mateřských školách. Dobšík v dopise zdůraznil, že společným zájmem dětí a rodičů je kvalitní vzdělání. Odboráři usilují o více peněz pro školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová

Článek

Důvodem stávky podle Dobšíka nejsou jen platy učitelů. „Chceme zabránit celkovému snižování výdajů na vzdělávání,“ konstatoval.

„Věřte, že si nebereme Vaše děti jako rukojmí. Ty si bohužel vzala vláda, která není schopna najít politickou vůli realizovat svou vlastní prioritu. Chtěli bychom Vás tedy požádat o pochopení a podporu našich požadavků,“ píší konkrétně odboráři jménem Dobšíka v dopise rodičům.

Dopis školské odbory zaslaly spolku Fórum rodičů, který se angažuje v oblasti rodičovských práv.

Odbory uskuteční celodenní stávku ve školách

Domácí

Pokles hodin věnovaných výuce?

Odbory vysvětlují v dopise i důvody výstražné stávky: nedostatek peněz ve školách by podle nich způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To by znamenalo omezení dělení tříd na skupiny, zvyšování počtu žáků ve třídách nebo např. omezení volitelných předmětů.

Provoz škol by podle odborářů omezily i ministerstvem školství avizované škrty nepedagogických pracovníků. Ve svém důsledku to může mít podle nich vliv mj. i na kvalitu a dostupnost školního stravování.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) minulý týden řekl, že snažit se o růst platů učitelů a současně navyšovat počet pracovních míst ve školství je velmi náročné. Nárůst počtu pozic ve školství podle něj nejde zastavit, měl by se ale zpomalit.

Bek má covid

Jednou z cest je podle Beka snížení maximálního počtu hodin výuky. S Dobšíkem o tématu měli jednat tento týden ve čtvrtek.

Avšak „z důvodu pokračující nemoci ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka je po dohodě s odboráři společné jednání přeloženo na příští týden“, jak ve středu sdělila tisková mluvčí MŠMT Tereza Fojtová s tím, že o termínu budou informovat.

Sám ministr na sociální síti X již v pondělí avizoval, že „nejméně do středy budu muset pracovat na dálku, protože jsem měl pozitivní test na covid“.

Asociace ředitelů ZŠ doporučila podpořit stávkující učitele

Minulý týden se navíc objevila zpráva, že Asociace ředitelů základních škol doporučila svým členům podpořit učitele, pokud se jejich škola rozhodne pro organizaci celodenní stávky 27. listopadu.

Minulou středu rozeslala ředitelům dotazník, zda by jednodenní stávku podpořili, či nikoli. Z 285 škol se jich pro podporu vyslovila zhruba polovina, 16 procent bylo proti, zbytek byl neutrální, oznámil prezident asociace Luboš Zajíc.

Bek doufá, že stávku učitelů odvrátí

Věda a školy

V Česku je podle dat ministerstva školství zhruba 4260 základních škol. Asociace sdružuje zhruba 300 ředitelů základních škol, kteří zastupují přes 9000 učitelů svých škol.

V základních školách v Česku pracuje podle statistik ministerstva přibližně 93 800 učitelů.

Otevřený dopis školských oborů rodičům

Vážení rodiče,

dovolte mi Vás informovat, proč školské odbory vyzvaly zaměstnance škol a školských zařízení ke stávce 27. listopadu 2023.

Naším společným zájmem je, aby děti získaly kvalitní vzdělání a aby si ze školních let odnesly co nejvíce užitečných znalostí a dovedností, se kterými se v životě dobře uplatní. V zájmu naší společnosti by proto mělo být, abychom dětem vytvořili ty nejlepší podmínky pro vzdělávání a připravili jim i sobě perspektivní budoucnost.

Jsme si vědomi složité finanční situace státu. Je však zřejmé, že současná plánovaná úsporná opatření mohou negativně ovlivnit kvalitu vzdělávání, a tomu chceme zabránit. Nelze šetřit na nepravém místě. Výdaje státu na vzdělávání nejsou dluhem, ale investicí.

Důvody, proč Českomoravský odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku, jsou jednoznačné.

Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To znamená především omezení dělení tříd na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, dále zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů a možná i likvidaci malotřídek. Snížení finančních prostředků na asistenta pedagoga by ohrozilo společné vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Snížení finančních prostředků by rovněž omezilo pořizování učebnic a pomůcek pro vzdělávání. Pokud se naplní avizované škrty počtu nepedagogických pracovníků, bylo by velmi těžké zajistit provoz škol. Ve svém důsledku to může mít vliv na kvalitu a dostupnost školního stravování.

Z výše uvedených důvodů vyplývá, že důvodem stávky nejsou platy učitelů. Chceme zabránit celkovému snižování výdajů na vzdělávání.

Vážení rodiče,

věřte, že si nebereme Vaše děti jako rukojmí. Ty si bohužel vzala vláda, která není schopna najít politickou vůli realizovat svou vlastní prioritu. Chtěli bychom Vás tedy požádat o pochopení a podporu našich požadavků.

S pozdravem

František Dobšík – předseda ČMOS PŠ

V Praze 13. 11. 2023

Bojujeme za naše děti, burcují odbory před stávkou ve školách

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám