Hlavní obsah

Bojujeme za naše děti, burcují odbory před stávkou ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory v pátek rozeslaly svým organizacím pokyny ke stávce naplánované na 27. listopadu. Na přiloženém letáku, jimiž mohou protestující učitelé polepit školy, vysvětlují, že nebojují za své platy, ale za děti a udržení kvality vzdělávání.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Nebojujeme za sebe, ale za naše děti. Výdaje na vzdělávání nejsou dluhem, ale investicí do budoucnosti. Naše požadavky jsou legitimní - jde nám o udržení kvality vzdělávání,“ vzkazují odboráři rodičům.

Den protestů, jenž se má konat v pondělí 27. listopadu, ohlásila odborová centrála na konci října. Zdůvodnila to mimo jiné dopadem vládního konsolidačního balíčku. Školské odbory poukazují na škrty ve školství - přestože učitelům se mají platy zvyšovat, obávají se odboráři propadu financí pro nepedagogické pracovníky, tedy kuchařky, školníky či ekonomky. Varují také před poklesem platů pro asistenty pedagoga, vychovatelky, školní psychology či speciální pedagogy. A vadí jim i plánované omezení výuky v některých školách.

„Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek,“ uvádějí odbory.

Bek doufá, že stávku učitelů odvrátí

Věda a školy

Rovněž se jim nelíbí, že by se ze mzdových prostředků měla vyplácet nemocenská dovolená.

Odbory svým organizacím doporučují svolat členskou schůzi s účastí všech zaměstnanců a projednat možnosti zapojení školy do protestů. Ředitel by měl co nejdříve dostat písemné vyrozumění o důvodech stávky, datu vyhlášení, době jejího trvání a počtu zapojených zaměstnanců. Iniciátoři by rovněž měli zaslat zaměstnavateli jmenný seznam stávkujících.

„V případě, že se stávky zúčastní všichni zaměstnanci a škola bude vyřazena z provozu, měla by být tato skutečnost oznámena ředitelem školy rodičům v dostatečném časovém předstihu. V případě, že se stávky nezúčastní všichni zaměstnanci, je možné nechat školu v provozu, případně provoz omezit tak, že bude například zajištěn jen dozor nad žáky, kteří přijdou do školy,“ stojí v instrukcích.

Odbory ještě v příštím týdnu budou vyjednávat s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) o podmínkách, při jejichž splnění by od stávky ustoupily. Bek ve čtvrtek odborům přislíbil, že se pokusí u vlády vyjednat prostředky navíc. Podle něj by pomohlo pět miliard korun. V pondělí se má kvůli stávce sejít s premiérem, v úterý s předsedy koaličních stran. Ve čtvrtek jej pak čeká další schůzka s odbory.

Pětina českých učitelů trpí fyzickým vyčerpáním, zjistil výzkum

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám