Hlavní obsah

Odbory uskuteční celodenní stávku ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škrty ve školství ohrožují kvalitu ve vzdělávání a protesty školských odborů naplánované na 27. listopadu budou mít širší podporu. „Rozhodli jsme se pro celodenní stávku s tím, že v zařízeních a provozovnách, kde to nelze, protest viditelnou formou podpoří,“ řekla Novinkám a Právu místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Foto: ČTK

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová (vlevo) a odborový předseda František Dobšík v roce 2019 (ilustrační foto)

Článek

„Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci – pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ popsala Seidlová.

Doplnila, že tam, kde provoz není možné přerušit – například v dětských domovech či diagnostických ústavech –, zaměstnanci stávku podpoří viditelnou formou.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí.

KOMENTÁŘ: Jurečka žertuje o stávce. Nebo se mýlí? – Petr Šabata

Komentáře

Rozsah úspor nadzvedl i další aktéry ve školství. Podporu mají odbory například i u spolku Učitelská platforma. „Chystáme se poprvé za historii Učitelské platformy to podpořit. Za platy by kolegové nestávkovali, protože mají pocit, že to není v tak hrozném stavu, že by museli. Ale za ty škrty ano,“ řekla Novinkám a Právu šéfka organizace Petra Mazancová.

Nervózní jsou i ředitelé škol. Podle současného návrhu rozpočtu by mělo jít méně peněz na nepedagogické pracovníky, zároveň i na učitelské úvazky. Na mnoha místech budou muset školy rušit tandemovou výuku anebo přestat dělit hodiny vybraných předmětů.

Jednoznačně se vyjádřil Karel Dvořák, šéf Sdružení učňovských zařízení. „Protesty určitě podpoříme. Vidíme to jako snahu o snížení kvality výuky. Pokud se budou muset přestat dělit třídy na středních odborných školách a bude tam spousta jiných věcí, které by snížily kvalitu, a zasahovalo by to do počtu hodin odborného výcviku, tak jsme hrubě proti,“ řekl Právu.

Zapojí se i vysokoškolské odbory

Zastání si podle něj zaslouží i nepedagogičtí pracovníci. „Školy nemohou bez nepedagogů fungovat. Když má kuchařka 20 tisíc hrubého a dvě pracují za tři, tak za to musí být odměněny. A ne, že zruší neobsazenou pozici, protože není třeba. Pokud by škrtli neobsazená místa, byl by to kolaps, protože za tyto peníze to ti lidé dělat nebudou,“ dodal.

Pochopení pro protesty má i šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček. „Důvod protestu je jasný, ale nelze očekávat podporu stávky od asociace zaměstnavatelů,“ sdělil Právu.

Podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Luboše Zajíce je situace „opravdu vážná“. „Nemohu hovořit za asociaci, budeme o tom jednat v pátek. Osobně si myslím, že je třeba to řešit. Cestou je i nátlaková akce patřící do kompetence odborů. Nebudu se stavět proti. Ale nejsme tady od toho, abychom jako ředitelé organizovali stávky,“ popsal Novinkám a Právu.

Zapojí se i některé vysokoškolské odbory. „V pátek k tomu máme ještě jednání a pak už to bude oficiální,“ řekl Právu František Kratochvíl z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Předpokládá, že se zapojí také Filozofická fakulta v Praze, ale třeba i Teologická a Evangelická.

Stávce nerozumím, uvedl ministr práce

„Respektuji právo odborů na stávku. Navržený rozpočet školství je meziročně vyšší a garantuje navýšení platů učitelů. Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol. Nabízím odborům další jednání,“ reagoval na sociální síti X ministr Bek.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že vyhlášení stávky nerozumí - navíc v situaci, kdy vláda jasně říká, že chce dál jednat.

„V letošním roce byla přijata i legislativní záruka, že tady bude nárůst v případě platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. To je přijato i zákonem, ten závazek se dodrží, ta jistota tady bude opravdu ojedinělá vůči všem jiným státním zaměstnancům nebo zaměstnancům veřejného sektoru, kteří žádnou takovouto jistotu nebudou mít,“ řekl novinářům po večerním jednání zástupců koalice s odborovými předáky.

Středula vyzval Pavla, aby vetoval konsolidační balíček

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám