Hlavní obsah

Smí podat léky nebo vytáhnout klíště? Učitelé si musí počkat na zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vyjasnění pravidel pro podávání léků chronicky nemocným dětem, ohřívání jídla nebo vytahování klíštěte si učitelé ještě počkají. Ministerstvo doufalo, že si vystačí s metodikou. Potřeba ale bude změna zákona, která přístup škol sjednotí. Řada učitelů se v současnosti bojí podávat dětem léky, protože by nesli odpovědnost za případné komplikace.

Foto: Envato Elements

Učitelé dětem klíště většinou nevytahují, zavolají rodičům nebo osloví zdravotníka.

Článek

„Rozhodli jsme se jít cestou větších legislativních úprav zákona o zdravotních specifických službách, tak aby byly změny jednoznačné pro celý resort,“ řekl redakci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Pro podávání léků u dětí, které mají třeba cukrovku, je nezbytné svolení rodiče a doporučení dávkování od lékaře. Odpovědnost za následky je ale na tom, kdo lék podává. Platí to i o běžných lécích na bolest nebo nevolnost. A to je důvod, proč se tomu mnozí brání.

„Léky bychom mohli ve škole podávat pouze orální cestou, ale potřebovali bychom k tomu souhlas zákonných zástupců žáka a instrukce o dávkování a časovém rozvržení podávání léčivé látky, a to od lékaře,“ popsal ředitel základní a mateřské školy ve Věžnici Ivo Kuttelwascher.

Když jsou děti ve škole, informujeme zákonné zástupce a klíště nevytahujeme.
ředitel školy v Hradci Králové Ondřej Fajfr

Jinou formou, třeba injekčně, léky nepodávají. Udělat to musí rodič. Netýká se to ale jen léků. Přístupy se liší i u vytažení přisátého klíštěte. Zatímco ve Věžnici by zvolali rodičům a žádali je o souhlas a přijetí možných rizik s odstraněním parazita proškoleným učitelem-zdravotníkem, na ZŠ v Hradci Králové by postupovali jinak.

„Když jsou děti ve škole, informujeme zákonné zástupce a klíště nevytahujeme. Pokud jedou žáci na školu v přírodě, kde je zdravotník, tak ho vytáhneme,“ přiblížil ředitel Ondřej Fajfr.

Kvůli klíštěti téměř ochrnula. Teď se vrací do života

Zdraví

Právní oporu chce dát resort kantorům i v situacích, jako je ohřívání podomácku připraveného jídla, které si děti přinesly v krabičce. Podle některých právních výkladů totiž za jídlo přebírá pedagog odpovědnost, pokud ho od dítěte převezme a ohřeje mu je.

Omluvenky i plavání

Na co praktičtí lékaři pro děti tlačí nejvíc, je zrušení zbytečných potvrzení, která po nich rodiče vyžadují. Ať už jde o omluvenky ze školy nebo posudky pro lyžařský kurz. Zákon o zdravotních specifických službách by měl podmínky pro vydávání dokumentů vyjasnit.

Omluvit dítě ve škole je v plné kompetenci rodiče, ale přesto se někteří dožadují omluvenky u pediatra
náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic

„Třeba škola v přírodě je součást povinné školní docházky. Proč bych se k tomu měla jako lékař vyjadřovat? To stejné kurz plavání v rámci tělesné výchovy, který je povinný,“ namítla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

„Chápu, že nemocné dítě by mělo mít osvobození z tělocviku, ano. Jinak je ale většina potvrzení zbytná. Snažíme se to napravit,“ dodala.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby vašemu dítěti odstraňoval klíště učitel?
Ano
11,9 %
Ne
88,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 848 čtenářů.

V Česku je aktuálně kolem 1800 ordinací dětských praktiků, potřeba by jich bylo tak o 300 víc. Bez registrujícího lékaře je kolem 180 tisíc dětí.

Papírování ubírá pediatrům čas na péči. Evergreenem jsou e-maily rodičů kvůli omluvenkám. „Omluvit dítě ve škole je v plné kompetenci rodiče, ale přesto se někteří dožadují omluvenky u pediatra,“ zdůraznil náměstek Pavlovic. Školní řád není pro pediatry nijak závazný.

Změny zřejmě doznají i pravidla pro vydávání posudků o zdravotní způsobilosti. Do připomínkového řízení chce resort novelu předložit na jaře příštího roku.

Lékaři v Motole transplantovali srdce tříměsíční holčičce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám