Hlavní obsah

Rusko a Čína plánují společnou vědeckou stanici na Měsíci

Moskva

Rusko a Čína plánují společně vytvořit vědeckou stanici na Měsíci. Oznámila to ruská média s odvoláním na memorandum, které v úterý podepsali šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin a jeho čínský protějšek Čang Kche-ťien.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Ilustrační snímek

Článek

Mezinárodní vědecká stanice může vzniknout na povrchu Měsíce, případně na oběžné dráze okolo něj, poznamenal list Kommersant a dodal, že Rogozin dříve označil Čínu za hlavního partnera Ruska při výzkumu Měsíce.

Rusové už nechtějí spolupracovat s Američany na plánované venušské stanici

Věda a školy

Memorandum počítá s tím, že Moskva a Peking společně vypracují „cestovní mapu” k vytvoření lunární stanice a také budou těsně spolupracovat při plánování, projektování, rozpracování, uskutečnění a využití tohoto projektu.

Rusové slibují širší mezinárodní spolupráci

Roskosmos podle agentury Reuters také ujistil, že obě země budou podporovat mezinárodní spolupráci na tomto projektu a nabídnou rovnoprávný přístup jakémukoliv státu, který se zapojí.

Čína chystá vypuštění základního modulu vlastní vesmírné stanice

Věda a školy

Dokument nicméně neupřesňuje žádný harmonogram kroků ani částky investované do projektu, upozornila agentura AFP.

Reuters poznamenal, že Rusko a Čína v posledních letech prohlubují své vztahy, a to zejména od roku 2014, kdy ruská anexe ukrajinského Krymu poškodila vztahy se Západem.

Rogozin: Rusko nikdy nebylo součástí měsíčního programu USA

Kommersant v souvislosti s čínsko-ruským memorandem připomněl lednové zprávy z neoficiálních zdrojů, že Rusko vyloučili z expertní skupiny posuzující perspektivy vytvoření stanice Gateway, která má obíhat okolo Měsíce, což je projekt amerického vesmírného úřadu NASA.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

Důvodem mohly být ustavičné stížnosti Moskvy na nedostatečnou roli v projektu. Rogozin poté prohlásil, že Rusko nikdy nebylo účastníkem amerického měsíčního programu.

Moskva opět zaostřuje na Venuši

Věda a školy

Rusko zároveň hodlá navázat na mise bývalého Sovětského svazu k Venuši a zahájilo projektování kosmického aparátu Veněra-D, který by měl znovu prozkoumat povrch planety, informoval ruský deník gazeta.ru. Podle tamních odborníků je start plánován na rok 2029.

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám