Hlavní obsah

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

První dva základní moduly stanice Gateway, kterou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zřídit u Měsíce, vynese do vesmíru soukromá společnost SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska. Předběžně by se tak mohlo stát asi v polovině roku 2024, oznámila NASA na svých webových stránkách.

Foto: NASA

Spojené dva základní moduly stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce – ilustrační obrázek

Článek

Gateway bude první dlouhodobou základnou obíhající kolem Měsíce. Podle plánů americké vesmírné agentury má mít zásadní význam pro podporu misí astronautů v rámci programu Artemis.

Test motoru měsíční rakety skončil v USA předčasně

Věda a školy

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Věda a školy

Ten počítá ve třech etapách s návratem lidí na Měsíc i s perspektivou dlouhodobého výzkumu na přirozeném souputníku Země. Realizace programu by měla přispět k přípravě výprav lidských posádek i na Mars.

PPE a HALO

První dva díly stanice budou tvořit energetický a pohonný modul PPE a obytný a logistický modul HALO. Po jejich spojení na Zemi by je měla do kosmu najednou vynést raketa společnosti SpaceX Falcon Heavy z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Vynálezce a vizionář Elon Musk. Vypracoval se v hvězdu světa technologií

Věda a školy

NASA přitom uvedla, že se zaměřuje na termín „ne dříve než v květnu 2024”.

Celkové náklady uvedené operace, a to včetně služeb souvisejících s vypuštěním a s dalšími výdaji spojenými s misí, přijdou NASA na přibližně 332 milionů dolarů (sedm miliard korun).

Před 50 lety přistála mise Apollo 14 na Měsíci. Astronaut Shepard si tam zahrál golf

Historie

PPE má být podle charakteristiky NASA solární elektrická pohonná kosmická loď, která bude zajišťovat energii, vysokorychlostní komunikaci a řízení polohy. Umožní přemisťovat stanici na různé oběžné dráhy, což poskytne lepší přístup na povrch Měsíce než kdykoli v minulosti.

V obytné sekci HALO budou pracovat astronauti, kteří Gateway navštíví – často při cestě na Měsíc. Modul poskytne možnosti pro řízení a bude sloužit jako spojovací uzel. Zařízen bude pro podporu vědeckých výzkumů a distribuci energie a k zajištění komunikace pro kosmické lodě, jež přiletí, a pro expedice na měsíčním povrchu.

Kolik NASA zaplatí za dovážku vzorku půdy z Měsíce? Jeden dolar

Věda a školy

Bude také doplňovat systémy podpory života lodí Orion, kterými chce NASA na Gateway dopravovat astronauty programu Artemis.

Japonci se připojí k americkému návratu astronautů na Měsíc

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám