Hlavní obsah

Čína získala z Měsíce méně než plánované dva kilogramy horniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská vesmírná sonda Čchang-e 5 dopravila v prosinci na Zemi o něco méně než dva kilogramy měsíční horniny, což byl původně stanovený plán. Podle agentury Reuters to sdělil mluvčí čínské lunární mise. Peking je však nadále připraven podělit se o vzorky s vědci z jiných zemí, a to včetně Spojených států, dodal mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína umožní zahraničním vědcům přístup ke vzorkům z MěsíceVideo: Reuters

 
Článek

Čína se stala po Spojených státech a bývalém Sovětském svazu třetí zemí, která z Měsíce odebrala vzorky horniny a vrátila se s nimi na Zemi. Mluvčí mise Pchej Čao-jü v pondělí oznámil, že kapsle čínské vesmírné sondy přivezla místo plánovaných zhruba dvou kilogramů vzorků jen 1,731 kilogramu. Důvodem je zřejmě nižší hustota hornin.

Na Zemi přistál čínský modul se vzorky z měsíční krajiny

Věda a školy

Vědci na základě dřívějších měsíčních misí předpokládali, že hustota měsíčních hornin se pohybuje kolem 1,6 gramu na milimetr krychlový. Na základě tohoto údaje přestala sonda po 12 hodinách odebírat vzorky, protože stanoveného cíle bylo podle ní dosaženo.

„Z testů ovšem vyplývá, že skutečná hustota patrně nebude tak vysoká,” poznamenal mluvčí Pchej. „Původně jsme plánovali na odběr vzorků 22 hodin, ale skončili jsme po 12 hodinách,” doplnil.

Test motoru měsíční rakety skončil v USA předčasně

Věda a školy

Čína je podle něj při studiu vzorků i nadále otevřená spolupráci se všemi státy, včetně USA. Americké zákony ovšem možnost přímé spolupráce Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s Čínou omezují. Mluvčí Pchej dále uvedl, že vzorky jsou zatím stále ve „fázi předúpravy” a že Čína zatím žádost o ně od žádné země nedostala.

Číňané podle svých slov umožní se na ně podívat a prostudovat si je pouze pro „vědecké účely”.

O miliardy let mladší vzorky

Vzorky mohou být o miliardy let mladší než ty, které přivezly dřívější mise zorganizované USA či někdejším SSSR. Výzkumníci si od vzorků slibují, že poskytnou informace o vulkanických aktivitách a historii Měsíce a jiných tělesech Sluneční soustavy.

Kolik NASA zaplatí za dovážku vzorku půdy z Měsíce? Jeden dolar

Věda a školy

Horniny získané Čínou pocházejí z oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří), ležící na přivrácené straně Měsíce. Odebrány byly poblíž lokality zvané Mons Rümker, kterou podle expertů tvoří pozůstatky někdejších sopek.

Oblast Oceanus Procellarum je stará 1,2 miliardy let, zatímco u vzorků hornin shromážděných Američany a Sověty v minulosti je stáří odhadováno na 3,1 a 4,4 miliardy let, napsala agentura DPA.

Modul čínské měsíční sondy dokončil sběr hornin

Věda a školy

Poslední vzorky Měsíce dopravila na Zemi v roce 1976 sovětská sonda Luna 24. Téměř 400 kilogramů měsíčního kamení přivezli na Zemi také američtí astronauti, kteří na Měsíci přistávali v letech 1969 až 1972.

Čínská sonda přistála na Měsíci

Věda a školy

Čínskou sondu Čchang-e 5 vynesla na oběžnou dráhu 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5. Na povrchu Měsíce přistála 1. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám