Hlavní obsah

Evropská kosmická agentura hledá nové astronauty. Hlásit se mohou i Češi

– Paříž

Evropská kosmická agentura (ESA) tento týden ohlásila otevření výběrového řízení na nové astronauty. Poslední podobný konkurz se uskutečnil před 11 lety, napsala agentura AP. Vzhledem k programům, do kterých je agentura zapojena, se zřejmě noví astronauti podívají na Měsíc a možná i na Mars. Do řízení se mohou hlásit od konce března do konce května občané členských států ESA, a to včetně Čechů.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruští kosmonauti (zleva) Konstantin Kozejev a Viktor Afanasjev a jejich francouzská kolegyně Claudie Haigneréová - ilustrační snímek z roku 2001

Článek

„Jsme zapojeni do programu Artemis (program amerického úřadu NASA – pozn. red.), díky kterému se lidé vrátí na Měsíc,” uvedl britský astronaut Timothy Peake.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

Kolik NASA zaplatí za dovážku vzorku půdy z Měsíce? Jeden dolar

Věda a školy

Podle Peaka je také možné, že letos vybraní adepti zanechají první lidskou stopu na Marsu.

Většina dosavadních astronautů byli vojenští piloti. To by podle ESA nemělo kandidáty odradit. Kromě fyzické zdatnosti od nich žádá magisterské vzdělání v přírodních vědách, medicíně či matematice, výbornou znalost angličtiny a dalšího jazyka a velkou psychickou odolnost.

Podle generálního ředitele ESA Jana Wörnera výběr zaručí „přenos vědomostí mezi stávajícími astronauty a těmi novými”. ESA chce vybrat čtyři až šest lidí a dalších 20 zařadí do zálohy.

V současnosti v agentuře působí sedm astronautů, z nichž šest bylo vybráno při posledním konkurzu v letech 2008/2009.

ESA chce více žen

Většina dosavadních astronautů byli vojenští piloti. To by však podle agentury nemělo odradit potenciální kandidáty. Kromě fyzické zdatnosti od nich ESA žádá také magisterské vzdělání v přírodních vědách, medicíně nebo matematice, výbornou znalost angličtiny a dalšího jazyka a velkou psychickou odolnost.

ESA podepsala kontrakt na úklid šrotu z orbity, účastní se i Česko

Věda a školy

Vedení agentury by také rádo vidělo mezi astronauty více žen. V současnosti má ESA jedinou kosmonautku – Italku Samanthu Cristoforettiovou.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Italská astronautka ESA Samantha Cristoforettiová na fotografii z roku 2015

Nově chce ESA umožnit službu také lidem, kteří mají postižení dolních končetin, mají výrazně odlišnou délku nohou či jsou malého vzrůstu.

Do obdobného řízení se v roce 2008 přihlásilo přes 10 tisíc uchazečů. Do druhého ze šesti kol řízení jich tehdy prošlo 818. Délku celého výběru letos ESA odhadla na 18 měsíců.

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám