Hlavní obsah

Původ otvoru v lodi Sojuz zůstává záhadou, přiznává Roskosmos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dosavadní vyšetřování neobjasnilo původ záhadného otvoru v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09, kvůli kterému koncem loňského srpna poklesl v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tlak. Novinářům to v pondělí v Moskvě řekl šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin. Odhalení příčin nepomohl ani loňský výstup do otevřeného kosmu, tudíž bude vyšetřování pokračovat – možná i formou experimentu na oběžné dráze.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Článek

Posádka ISS v noci na 30. srpna objevila v plášti stanice otvor (původně se mělo za to, že za to může mikrometeorit), který prý měl být vyvrtán zevnitř, jak bylo oznámeno o pár dní později. Trhlinu, kterou unikal vzduch, kosmonauti záhy utěsnili a dopravní loď Sojuz se 20. prosince bez problémů vrátila na Zemi.

Záznam: Astronauti vystoupili z ISS do kosmu, aby prohlédli díru na kosmické lodi SojuzVideo: NASA

Vyšetřování původu otvoru zatím k ničemu nevedlo. K objasnění záhady nepřispěly ani vzorky z vnější části pláště, které při téměř osmihodinovém prosincovém výstupu do otevřeného vesmíru odebrali kosmonauti Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev.

Odebraný materiál poté po zmíněném návratu Sojuzu na zemský povrch zkoumali experti ruské tajné služby FSB. Sami kosmonauti stopy po vrtání zevnitř nenašli.

Zřejmě omyl

Podle zdrojů agentury Interfax se nyní vyšetřovatelé přiklánějí k názoru, že otvor vznikl omylem a bez zlého záměru – při přípravě kosmické lodi ke startu na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Kdo přesně však je za incident odpovědný, zatím zjištěno nebylo. Vyloučen stále není ani zlý úmysl.

Vedoucí představitelé Roskosmosu ani amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se k případu až do objasnění nechtějí vyjadřovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám