Hlavní obsah

Trhlinu v plášti Sojuzu, kterou unikal vzduch z ISS, někdo vyvrtal zevnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Trhlina v plášti kosmické lodi Sojuz, kterou z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) minulý týden unikal vzduch do volného vesmíru, nebyla způsobena zvenku, nýbrž zevnitř. Pravděpodobně ji nedopatřením způsobil dělník při montáži ještě na Zemi. Vyloučit ale nelze ani úmysl. Informoval o tom Roskosmos.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

„Pracujeme se všemi teoriemi. Ta s nárazem mikrometeoritu byla vyvrácena, protože trup lodi byl evidentně poškozen zevnitř. Pak to začalo být podezřelé. Snímek zveřejněný a za podivných okolností stažený NASA prokazuje, že jde o dílo lidské ruky – na povrchu jsou stopy po vrtání,“ prohlásil šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Jako nejpravděpodobnější se tak teď zdá, že někdo z dělníků díru vyvrtal nechtěně a pak se svou chybu snažil zamaskovat. Agentura RIA Novosti s odkazem na výrobce Sojuzu – společnost Eněrgija – napsala, že defekt způsobil jeden ze zaměstnanců, který už byl identifikován.

Nelze vyloučit ani sabotáž

Rogozin ale řekl, že vyloučit zatím nelze ani jiná vysvětlení. „Je otázkou cti, aby Eněrgija našla člověka, který je za to zodpovědný, a zjistila, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo záměrný čin a jestli k němu došlo na Zemi, či ve vesmíru,“ uzavřel Rogozin.

Únik vzduchu z rakety Sojuz připojené k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl nahlášen v pátek. [celá zpráva]

Nikdo z šesti astronautů nebyl ohrožen, pokud by ale posádka prasklinu nenašla, unikl by veškerý vzduch z ISS během osmnácti dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám